Сви је ГАЗЕ, препуна су их ДВОРИШТА, а не знате КОЛИКО је ова БИЉКА ЛЕКОВИТА, одлична за КОЖУ и цело тело
Доступна вам је свакодневно.
Боквица је у народу јоп позната као трпутац, жиловак или коњска ребра. Постоји преко двеста врста боквице, али ми ми се већински сусрећемо са оном чији су листови пљоснати и широки, цвет јој је мали и нанизан као плетеница.
Боквица се дели на мушке листове који су уски и женске који су широки. Боквицу можете пронаћи готово на свакој травнатој површини, по насељима, двориштима, ливадама, шумама, пашњацима и тако даље. Међутим оно што многи не знају је колико је боквица заправо здрава.
Примјена боквице је веома широка. Користи се као храна, за салате, као додатак намазима, као чај и сируп, но познатија је као мали лековити савезник. Иако крхког изгледа ова биљка има многа лековита својства. Лист боквице садржи танин, пектин, лимунову киселину, фитонциде против бактерија и витамин Ц у великим количинама.
Свако јутро у ВОДУ ДОДАЈ ову намирницу: Чисти КОЖУ, ЦРЕВА, смирује УПАЛЕ, подстиче пробаву, регулише МОКРЕЊЕ
Кафа ПОМАЖЕ да СМРШАШ, даје ЕНЕРГИЈУ, ублажава менструалне БОЛОВЕ, смањује ЦЕЛУЛИТ, али ако јој ДОДАШ ово
Против кашља, астме
Боквица или трпутац је сјајан лек против кашља, плућне астме, па чак и туберкулозе. Осим тога, ова лековита биљка чисти крв, плућа и желудац, па је добра за све људе који су малокрвни или имају лошу крв, слаба плућа и бубреге, за оне који немају апетит.
Боквица је одлична за третирање свих врста рана, огреботина, посекотина, убода оса, угриза. Ако ставите лист боквице у ципеле, излечићете жуљеве, а у фитокозметици сок од боквице познат је као ефикасно средство за уклањање акни и бубуљица.
Варење и чир на желуцу
Овим се сигурно лечи чир на желуцу и дванестопалачном цреву. Испробано много пута. Боквица (плантаго мајор) је изузетно лековита биљка. Самљевена се лакше вари и испушта све сокове који су од користи за организам.
Сок од боквице, састојци за једну особу:
- 300г листова боквице
- кг ливадског меда
Потребно време за припрему овог лека је око 30 минута. Опрати листове боквице и оставити на папирни убрус да се осуше. Самлети их на млину за месо. Помешати са ливадским медом у тегли и оставити да одстоји преко ноћи.
Савет:
Потребно је самлети листове па колико се запремински добије масе толико меда додати. Некада је то мање, а некада висе од килограма. Бирајте млађе листове. Добије се око 2 тегле од 680мл мешавине.
Лековитост биљке:
Може се користити за третирање: чирева, кашља, зарастање рана. Када су ране у питању, препорука је, нарочито дијабетичарима да је поспу куркумом у праху и умотају завојем. Боквица је такође добра уколико имате мањак енергије и стално сте поспани.