БОРОВНИЦА је пуна витамина и минерала: Ово воће чини чуда за наше СРЦЕ и МОЗАК, а помаже и код најтежих болести
Зашто би требало да једете боровнице?
Зашто би требало да једете боровнице? Ови ситни, лепи плодови чине чуда за наше срце, мозак, варење… Представљамо вам неколико добрих разлога да једете више боровница.
Једна порција од 100 грама овог воћа има само 84 калорије и задовољава четвртину дневних потреба за витамином Ц, а садржи и 114 милиграма калијума.
Венера је ушла у знак РАКА, а то се већ ОСЕЋА на ЕМОТИВНОМ плану: Ево како се одражава на ваш знак
Очисти ЗАГОРЕЛУ ШЕРПУ у само 3 потеза! Трик злата вредан! (ВИДЕО)
СОБА ЗА МАЛОГ ШИЈАНА: Бојана Родић се јавно ПОХВАЛИЛА како су она и супруг опремили ПРОСТОР ЗА БЕБУ (ФОТО)
Ако вам је потребно још "убеђивања", ево за шта су све боровнице добре:
Здравље уринарног тракта
Бројне студије показале су да боровнице садрже одређена једињења која спречавају размножавање бактерија које изазивају уринарне инфекције, као и њихово задржавање на зидовима бешике. Конкретно, врло су добра превенција против инфекција изазваних ешерихијом коли. Ако сте склони уринарним инфекцијама, требало би да искористите сезону боровница.
Превенција одређених типова канцера
Да ли сте се икада запитали откуд боровницама та "поноћнотегет" боја? Ово воће богато је антоцијанинима, типом антиоксиданата који су се показали као добар савезник у превенцији одређених типова рака, који уједно дају боровницама препознатљиву боју. Научне студије потврдиле су да антоцијанини из боровница спречавају раст ћелија рака простате и јетре код мишева.
Штите срце
Истраживање објављено у стручном часопису "Америцан Јоурнал оф Цлиницал Нутритион" показало је да порција боровница (100 грама) дневно снижава ризик од болести срца код особа код којих је он повишен за читавих 15 одсто. Ово није прва студија која на то указује, истраживање спроведено на Харварду 2013. показало је да три или више порција боровница и јагода недељно код жена снижава ризик од срчаног удара за трећину. Научници сматрају да су за ово залужни антоцијанини који, између осталог, спречавају стварање плака на зидовима артерија.
Штите мозак
У боровницама има и других врста антиоксиданата, флавоноида. Научна истраживања сугеришу да они побољшавају наше памћење и когнитивне способности. Студија објављена у Аналима неурологије наводи да жене које редовно конзумирају бобичасто воће у дубокој старости задржавају когнитивне способности недирнутим и до две и по године дуже од оних које немају такву навику.
Потпомажу варење
Сигурно већ знате колико су за наше опште здравствено стање важне добре бактерије које настањују црева. Научне студије доказале су да конзумирање свежег сока од боровница током шест недеља доводи до повећања броја два типа ових корисних бактерија које су најважније за здравље органа за варење.