НЕ САДРЖИ ГЛУТЕН! Додај ово СЕМЕ у доручак и не мораш бринути за ПРОБАВУ, смањује ШЕЋЕР у крви!
Ризница витамина и протеина!
Чија семенке су ситна црна, бела и тамносмеђа семена и оне су јестиви део биљке чије је порекло из Мексика. Ова биљка је из породице питомих нана која представља веома богат извор хранљивих материја и минерала.
Ове семенке садрже 20% протеина, 20% омега 3 масних киселина, 8 врста амино киселина, витамине А, Б, Ц,Е и Д, гвожђа, калијума, калцијума. Не садрже глутен и због високе концентрације влакана побољшавају пробаву. Веома су снажан антиоксидант. Одличне су за дијабетичаре из разлога што имају позитиван утицај на нивелисање глукозе у крви. Можете их набавити у било којој продавници или маркету, а веома су приступачне.
Можете их додавати у пахуљице и јогурт за доруча, или у неку посластицу и смути јер праве геласту масу која веома лепо изгледа, пуна је витамина, а даје мало чвршћу текстуру.
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2017/10/18/master_cover_foto_1.jpg?itok=ZttsBeS0)
РОЂЕНИ ОТАЦ умало да јој ПОСТАНЕ ЗЕТ: Мајка је имала аферу, а идентитет љубавника је крила са добрим разлогом!
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2021/04/06/1_7.jpg?itok=pOmGyTip)
СУТРА СУ БЛАГОВЕСТИ: Жене би ОБАВЕЗНО требало да ураде једну важну ствар!
Chia семенке се препоручују онима који желе да изгубе вишак килограма. Нутриционисти препоручују отприлике једну кашику дневно, а када их користите пијте доста воде јер су богате влакнима. Одличне су за метаболизам, раст и развој мишића и костију. Богате су минералима као што су: манган, фосфор и бакар.
Према научним анализама, 28 грама chia семенки садржи 138 калорија, 8 грама масти, 12 грама угљених хидрата, 10 грама влакана и 5 грама протеина. Према томе, једна пуна кашика дневно обезбеђује, 30% мангана, 27% фосфора, 18% калцијума, и нешто мање бакра, цинка и калијума.
Ове семенке су неутралног укуса, тако да неће утицати на другу храну коју једете истовремено. Можете их додавати у теста, житарице, салате односно можете их додати у готово сваку храну коју једете.