ЧИСТИ ТЕЛО ОД ОТРОВА: Ово поврће је ВЕОМА МОЋНО, ојачава ИМУНИТЕТ, а одлично је и за СРЦЕ!
Дајте му шансу!
Доста се прича и пише о лековитости белог лука, а заправо ни црни лук није ништа мање здрав. Наиме, поред тога што је укусан, дефинитивно ће доста допринети здрављу уколико га уврстите у исхрану. Уколико вам је то проблем због мириса, можете га јести у вечерњим часовима када не излазите.
ЗАШТО ИМАМО ПОТРЕБУ ДА ЧУВАМО СТАРЕ СТВАРИ? Овај ПОРЕМЕЋАЈ многи имају, а САМО ОВАКО се решава
У РОКУ ОД ЈЕДНОГ САТА БУДЕТЕ СКРОЗ МАЛАКСАЛИ! Стомачни вирус коси родитеље и децу по Србији: Ово су сви симптоми
Препун витамина Ц
Црни лук има мало калорија, али зато има прегршт витамина, минерала и влакана, међу којима су следећи најважнији:
- витамин Ц (важан за изградњу имунитета, производњу колагена, апсорпцију гвожђа и обнављање ткива, моћан антиоксиданс који штити ћелије од оштећења);
- витамини Б групе (фолат (Б9) и пиридоксин (Б6), који играју кључну улогу у раду метаболизма, функцији нерава и производњи црвених крвних зрнаца):
- калијум (важан витамин који многи не уносе у довољној количини, а који је кључан за нормално функционисање ћелија, баланс течности у телу, пренос нервних импулса, функција бубрега и покретање мишића).
Јача срце
Црни лук садржи антиоксидасе и једињења која помажу да се тело избори са упалама, снизи ниво триглицерида и холестерола, што све заједно снижава ризик од болести срца. Његова јака антиупална дејства помажу и снижавању високог крвног притиска и снижавају ризик од стварања угрушака.
У црном луку се у високој концентрацији налази флавоноид кверцетин, за који је наука доказала да снижава ризик од болести срца.
Детоксикује организам
Антиоксиданси су једињења која спречавају оксидацију - процес који води до оштећења ћелија и представља један од фактора ризика за развој канцера, дијабетеса и болести срца. У црном луку налази се више од 25 различитих врста флавоноидних антиоксиданаса.
Одбрамбени механизам од рака
Наука показује да исхрана у којој је црни лук доста заступљен значајно снижава ризик од одређених врста рака, попут канцера стомака и дебелог црева. То је захваљујући сумпорним једињењима и флавоноидним антиоксидансима у црном луку. Садржи и фисетин, флавоноид који помаже спречавању раста туморских ћелија.
Регулише шећер
Црни лук у свакодневној исхрани помаже да контролишете ниво шећера у крви, што је нарочито важно људима са дијабетесом или preddijabetesom, показало је више студија.
6. Већа густина костију
Иако су за здравље костију млечни производи најважнији, црни лук такође може да одигра важну улогу! Наиме, доказано је да црни лук снижава ниво оксидативног стреса, појачава ниво антиоксиданаса и спречава губитак густине костију, што је веома важно за спречавање остеопорозе и јачање скелета.
7. Антибактеријска својства
Црни лук има моћ да се избори са опасним бактеријама попут ешерихије коли, псеудомоне, стафилокока...
8. За боље варење
Ова намирница је одличан извор влакана и пребиотика, који су неопходни за добро варење и здравље црева, али и изградњу имунитета.