ЦРВЕНА ХРАНА ОСТАВЉА ДОКТОРЕ БЕЗ ПОСЛА: Спречава упалне процесе, чува кости, срце и вид!
Почела је сезона црвеног воћа!
Продавнице су пуне јагода, трешања, пардајза... Почела је сезона црвеног воћа и поврћа, које нас, осим упадљиве боје и пријатног укуса, привлачи и због витамина и минерала који су невероватно корисни за наш организам
Сигурно обожавате трешње, јагоде, малине, али и поврће попут парадајза и то је одлична вест. Пијаце и продавнице саада су пуне овосезонских црвених плодова, па што чешће уживајте у њимајер имају невероватне благодети на ваш организам.
ЗАР ЈЕ ПУШИЛА 40 ЦИГАРЕТА НА ДАН? Сару Џесику Паркер жестоко извређали на друштвеним мрежама!
Јагоде
Међу најпопуларнијим црвеним воћем свакако су јагоде. Садрже много фолне киселине која је посебно важна женама које планирају трудноћу - смањује ризик од побачаја и неких урођених поремећаја код детета. Витамин Ц обично повезујемо с агрумима, али јагоде су једнако добар извор - осам мањих јагода садржи више витамина Ц од једне наранџе. Јагоде такође снижавају лош (ЛДЛ) холестерол и придоносе здрављу срца. Сезона им не траје дуго, али осим свежих, могу се купити и смрзнуте јагоде, иако би требало припазити да у њима нема додатог шећера.
Црвена паприка
Црвене паприке су такође права бомба витамина Ц. Али, не садрже само витамин Ц већ и витамин А који је такође изузетно важан за здравље костију, зуба и коже. Љуте папричице садрже капсаицин, који им даје љутину, али и смањује упале, ублажава симптоме артритиса и олакшава главобоље.
САВЕТИ ФРИЗЕРА: Четири правила која треба да знате ако редовно ФАРБАТЕ КОСУ!
Трешње
Трешње своју привлачну боју дугују антоцијанину, снажном антиоксидансу који има благотворни учинак на крвоток. Осим антоцијанина, трешње садрже мелатонин који помаже против несанице. Довољно је појести око седам трешања дневно да бисмо боље спавали. Кожа трешања садржи много влакана која помажу у пробави и смањују ризик од рака дебелог црева. Сезона трешања није дугачка, али сушене трешње су доступне целе године и одличан су додатак овсеним пахуљицама.
Парадајз
Свако лето је обележено парадајзом које осим привлачне јаркоцрвене боје крије бројне витамине и минерале важне за здравље организма. Најпознатији је ликопен, снажан антиоксиданс који је користан у борби против рака дојке и у очувања здравља срца. Учинак ликопена се појачава кувањем, тако да осим сировог парадајза треба конзумирати и кувана јела која садрже парадајз или сос од парадајза. Осим ликопена, парадајз садрже доста калију,а, који помаже у одржавању нормалног крвног притиска. Садрже и витамин Б6 који је неопходан за здраву косу, очи и јетру, а помаже и здрављу нервног система.
ДОКЛЕ ИДЕ БРИТАНСКА ЗАЛУЂЕНОСТ: Купите купаћи са ликом принца Харија и Меган Маркл (ФОТО)
Лубеница
Сочне лубенице су попут парадајза изврстан извор ликопена. Смањују ризик од макуларне дегенерације која је водећи узрок слепила у развијеним земљама. Помажу у очувању здравља вена и смањују ризик од можданог удара. Лубенице садрже врло мало калорија, али много калијума и магнезијума али су и савршено освежење у врућим летњим данима.