ЧУВА СРЦЕ, РЕГУЛИШЕ СТРЕС И ОБИЛУЈЕ ВИТАМИНИМА: Нутриционисти се КУНУ у ову намирницу! (ФОТО)
Одлична је за целокупно здравље...
Када је здравље у питању, људи се у последње време све више окрећу "лековима" из природе. Заправо, научно је доказано да одређене намирнице утичу на побољшање целокупног здравља, а за многе нисмо ни свесни колико су благотворне.
Једна од њих је дефинитивно и целер.
ДОКТОР УПОЗОРАВА: Алергија није безазлена! Ево како да СМАЊИТЕ СИМПТОМЕ И СПРЕЧИТЕ РЕСПИРАТОРНЕ ИНФЕКЦИЈЕ
ОД ТОПЛЕСА И РИЈАЛИТИЈА ДО ЗАМКА: Ево чиме су се бавиле и како су ПРЕ УДАЈЕ изгледале принцезе и краљице
Кафа, пециво и јогурт су НАЈГОРИ УЈУТРУ: Промените ових 5 ЛОШИХ НАВИКА и истопићете сало са стомака!
- Целер је богат витамином А, који је пресудан за добар вид, а њиме су богатије тамно зелене стабљике, које су мало жилавије. Из тих разлога је препоручљиво куповати чврст целер, средње величине, корен да је бледо зелене боје, са свежим лишћем, без оштећења. Поред витамина А, целер још садржи у већим количинама и витамин Ц.
Целер је такође познат и по антиупалним својствима, због којих се препоручује у исхрани, уколико патите од болова у зглобовима, артритиса, реуматизма, инфекције плућа, астме или имате акне.
Када су у питању минералне материје, највише садржи натријум, затим калијум, фосфор и гвожђе. Такође је богат магнезијумом, који у комбинацији са етеричним уљима, која се налазе у целеру, умирује нервни систем, тако да се препоручује у сировом стању, код узнемирености, нервозе, стреса, а такође је гаранција за мирнији сан.
Целер се већ вековима користи у кулинарству и традиционалној медицини. Редовна конзумација целера помаже у очувању здравља кардиоваскуларног система. Антиинфламаторна и антиоксидативна својства целера чине га идеалном храном за пацијенте са високим нивоом холестерола и високим крвним притиском, као и за пацијенте са срчаним болестима - наводи нутриционисткиња Наташа Ђукић.