ЧУВА ТЕЛО БОЉЕ ОД ЛЕКОВА: Ова руска дијета прочистиће вам и тело и дух - није ригорозна, а резултати су ОДМАХ видљиви
Исхрана по бојама, коју практикују Руси од давнина, одлична је за здравље!
Да бисте сачували здравље неопходно је да се придржавате три основна правила – да будете физички активни, пијете доста течности и будете умерени у храни.
Ово последње, здрава и избалансирана исхрана, посебно је важна за оне који имају проблема са вишком килограма.
ГОГИН ЖИВОТ ЖИВИ СВАКА ДРУГА ЖЕНА У СРБИЈИ: Исповест даме коју живот није мазио - ОВО је њена порука за све младе МАМЕ!
ТРАЈНО УБРЗАЊЕ: Овим намирницама средићете МЕТАБОЛИЗАМ за час - без ДИЈЕТА И МУЧЕЊА!
Данас постоји велики број дијеталних режима који, неки са мањим а неки с већим успехом, помажу да смршате, а како да знате који је најбољи за вас?
По речима нутрициониста, најважније је да бирате јеловник који ће вашем телу првенствено обезбедити неопходне хранљиве материје, а неће га оптеретити масноћама и шећерима. Зато би идеалан јеловник требало да се базира на разноврсном воћу и поврћу, а стручњаци саветују такозвану дугину дијету, односно режим који се заснива на одабиру намирница по бојама.
А ево и које се то намирнице највише препоручују…
- Наранџаста (шаргарепа, манго, кајсије, диња, бундева) - све поврће наранџасте боје садржи изузетно корисну супстанцу - каротен, који штити од развоја малигнитета, чини косу и нокте јаким и сјајним, и јача имуни систем.
- Жута (ананас, поморанџе, мандарине, брескве, папаја) - већина жутог и слатког воћа садржи доста бета-криптотанксина, антиоксиданса који побољшава регенерацију ћелија и бори се против упала.
- Жутозелена и зелена (кукуруз, авокадо, спанаћ) - ове намирнице садрже многе корисне каротеноиде, лутеин и зеаксантин, који побољшавају вид и спречавају развој катаракте.
- Светлозелена (лук, целер, грашак, купус) - ово поврће и зачинско биље су неизоставни извор кверцетина и кемпферола. То су флавоноиди са израженим антиоксидативним својствима који штите ћелије од оштећења и помажу им да се опораве од тешких болести.
- Црвена и љубичаста (цвекла, патлиџан, грожђе, суве шљиве, бруснице, боровнице, купине, јагоде) - свима се препоручује да их једу за превенцију болести кардиоваскуларног система. Чињеница је да у поврћу и воћу јарких боја има пуно антоцијана - антиоксиданата који спречавају стварање крвних угрушака.