Чувену ШОПСКУ САЛАТУ увек наручујете у РЕСТОРАНУ, а ово је ЈЕДИНИ оригинални рецепт - Већина је погрешно припрема, уз 1 додатак је УКУСНИЈА
Шопска салата толико је богата и укусна да је постала неизоставан део сваке трпезе. Краставци, паприке, парадајз, лук и слани сир комбинација су која иде уз буквално свако јело. А да ли сте се икада запитали ко су Шопи, пема којима је и ова чувена салата добила име.
Шопска салата је традиционално јело балканске (највише српске, бугарске, македонске и чешке) кухиње, а име је добила по Шопима.
Неки научници претпостављају да су Шопи „потомци једног од осам племена Печенега, које је цар Константин Седми Порфирогенит називао Тсопони, насељени између Кратова и Софије” како у књизи „Балкански светови” наводи Трајан Стојановић. Феликс Канић у свом путопису „Србија” је забележио да „Шопови живе на територији балканског превоја Гинци до јужно од Софије”.
Шопских породица има и у тимочком сливу, у околини Зајечара. Они се у том крају називају и Тетевенцима по граду Тетевену у Бугарској из чије околине су се раселили у току 18. века.
Јован Цвијић је утврдио да су ово исељавање изазвали зулуми турских пљачкашких чета у којима је било и Арбанаса. Јован Цвијић наводи да су „Шопи између Враце и Видина бежали у Стару планину, неки су прешли Дунав и иселили се у Влашку, Бесарабију и Банат”.
Долазећи у наше крајеве мешају се са Власима, Србима и Цинцарима., и једни другима преносе свој језик, културу па и начин исхране. Бавили су се сточарством и у својим катунима или бачијама, где су преко лета боравили истерујући овце на испашу, спремали квалитетан сир (нису вадили кајмак).
И ето светски познате салате, пишу Независне новине.
Када би краља Александра Карађорђевића изнервирао Никола Пашић, а то је бивало често, краљ би га испратио речима: „Отац га његов Шопски”.
Како се правилно припрема салата?
- 200 г белог сланог сира
- 3 паприке бабуре
- 3 парадајза
- 3 свежа краставца
- 1 велика главица љубичастог лука
- 2-3 гранчице свежег першина
- 2-3 кашике уља
- 2-3 кашике јабуковог или винског сирћета
Оперите парадајз и паприке, краставац ољуштите. Паприку прережите напола, одстраните јој петељку и семенке, па је нарежите на подједнаке коцкице.
Парадајз и краставце такође насецкајте на коцкице. Лук ољуштите, па део нарежите на тање колутове, а остатак на ситне коцкице.
Насецкано поврће пребаците у дубљу посуду (колутове лука оставите са стране), прелијте га сирћетом и уљем и добро измешајте. На врх сложите колутове лука, додајте ситно рендан слани сир, па све поспите сецканим першином.