Не одбијајте хлеб! Ових шест научних доказа објасниће вам зашто треба да га једете више
Наука има став који је сушта супротност популарном мишљењу да хлеб није потребан.
Сајт ''WebMD'' користи следеће поређење: Угљени хидрати су за ваше тело исто што и гориво за аутомобил. Ако нема гориво, ауто неће далеко стићи. Ако је гориво квалитетно, ауто ће радити ефикасније. Цака је у томе да одбаците рафинисани бели хлеб који изазива нагли скок, а потом пад нивоа шећера у крви у корист хлеба од 100 одсто пшенице од целог зрна јер он садржи здраве угљене хидрате који се спорије варе и дају осећај ситости. Све оно добро из пшенице од целог зрна ће вам омогућити да функционишете добро сатима након оброка.
Ево шта кажу научници:
Ваше опште здравље ће бити боље
Било да сте млади или стари, мушкарац или жена, унос хлеба од целог зрна пшенице има широк опсег предности по здравље. Бројне студије су показале да угљени хидрати у житарицама од целог зрна могу да смање ризик од кардиоваскуларних болести, дијабетеса типа 2, високог крвног притиска, рака дебелог црева, шлога и гојазности. Најбоље је да уносите барем три порције житарица од целог зрна дневно, али и само једна порција на дан и даље може да умањи ризик од хроничних болести.
ПРАВА СИТНИЦА! Купиш вилу за 200 милиона долара и добијеш Мик Џегера за комшију, ГРАТИС! (Фото)
ПРОЛЕЋНА ЕЛЕГАНЦИЈА - Александра Амбросио у једноставној комбинацији коју сви могу да ископирају
Живећете дуже
Истраживачи са Медицинског факултета Харвард су установили везу између исхране богате житарицама од целог зрна и ризика од смрти. Испитали су преко 100.000 људи и открили да житарице од целог зрна смањују укупни ризик од смрти за пет одсто а ризик од смрти услед кардиоваскуларних болести за девет одсто. „Ова открића додатно подржавају важеће смернице за исхрану које препоручују већи унос житарица од целог зрна… и дају обећавајуће доказе који показују да исхрана обогаћена житарицама од целог зрна може да продужи очекивани животни век”, пишу аутори ове студије.
Бићете срећнији
Нерасположени сте? Поједите сендвич без гриже савести. Према писању часописа Psychology Today, угљени хидрати повећавају ниво неуротрансмитера сератонина одговорног за добро расположење у мозгу, што вам поправља расположење и смањује жељу за нездравим грицкалицама као што су слаткиши. Предност је двострука: смањићете ниво стреса и напетости и смањити обим струка.
Смршаћете
Хлеб од целог зрна житарица је богат хранљивим влакнима, што доноси бројне предности кад је у питању мршављење. Као прво, влакна се шире да би попунила желудац, што значи да ћете се брже заситити и унети мање калорија по оброку. А пошто су у питању сложени угљени хидрати, пшеница од целог зрна се вари спорије, услед чега сте сити још дуго након јела. Осим тога, влакна спречавају нагли скок и пад шећера у крви током дана, тако да нећете посезати за чоколадицом усред поподнева да бисте унели потребан шећер. Ово су знаци да у вашој исхрани недостају влакна.
Регулисаћете пробаву
Влакна такође помажу код још једне телесне функције: пражњења црева. Угљени хидрати из житарица од целог зрна чувају ваш пробавни систем и омогућавају редовно елиминисање непотребних материја. Упркос томе, недавна студија објављена у часопису Нутритион Research показује да 92 одсто одраслих особа у САД не уноси довољно влакана на дневном нивоу. Унос житарица од целог зрна може да буде од пресудног значаја за конзумирање препоручене дозе од 28 грама влакана дневно, што спречава констипацију.
Имаћете здравију кожу и косу
Ко би рекао да ваша лепота почиње од хлеба? Али, то је истина: хлеб од целог зрна житарица је препун витамина Б и протеина, што смањује број година вашој кожи и коси.