Да ли КРАСТАВАЦ за салату ЉУШТИТЕ? Доктор дао одговор шта је ИСПРАВНО, а многи ће се ИЗНЕНАДИТИ
Откријте зашто би требало размислити о конзумирању краставаца заједно са њиховом кором и како то може користити вашем здрављу.
Када је реч о краставцима, већина нас аутоматски посеже за љуштилицом како би скинула спољни слој пре јела, посебно јер је многима кора краставца горка.
Међутим, истраживања указују да је остављање коре на краставцу можда бољи избор из више разлога. Откријте зашто би требало размислити о конзумирању краставаца заједно са њиховом кором и како то може користити вашем здрављу.
Богатство хранљивих материја
Кора краставца садржи значајне количине хранљивих материја које су важне за здравље. То укључује влакна која помажу у регулисању варења и одржавању здравља црева. Такође, у кори се налазе витамини попут витамина К, који је важан за згрушавање крви и здравље костију, као и витамин Ц који јача имунолошки систем.
Антиоксидативна својства
-Кора краставца је богата антиоксидансима који помажу у борби против слободних радикала у организму. Ови антиоксиданси могу помоћи у смањењу оксидативног стреса и ризика од разних болести, укључујући срчане болести и неке врсте тежих болести - рекао је доктор Амбер Џон за Дејли мејл.
Минерали за здравље
Поред витамина, кора краставца садржи минерале као што су магнезијум, калијум и манган. Магнезијум је важан за мишићну функцију и нервни систем, док калијум помаже у одржавању равнотеже електролита и регулисању крвног притиска. Манган је кључан за метаболизам и формирање костију.
Природна заштита од бактерија
Неки истраживачи сугеришу да кора краставца може пружити природну заштиту од бактеријских инфекција. Фитонутријенти присутни у кори могу имати антимикробна својства која помажу у одржавању цревне флоре и спречавању гастроинтестиналних проблема.
Како максимално искористити кору краставца
Ако желите да искористите кору краставца на најбољи начин, препоручује се да користите органски узгајане краставце или оне који нису третирани пестицидима. Темељно их оперите пре употребе како бисте уклонили нечистоће и потенцијалне пестициде.
Остављање коре на краставцима може вам донети бројне здравствене користи, укључујући богатство хранљивих материја, антиоксидативна својства и природну заштиту од бактерија. Размислите о томе да интегришете ово једноставно правило у своју исхрану како бисте максимално искористили све што краставац може понудити за ваше здравље.