Да ли перете конзерве пре употребе? Када видите шта је у питању то ћете увек радити
Прање је обавезно!
Већина соли коју уносимо у организам долази из хлеба и прерађене хране - посебно полуготове или конзервисане.
Како бисте смањили унос соли, конзервисану храну пре кувања исперите. Оперите их под млазом хладне воде па тек онда припремите. Осим унутрашњости конзерве важно је да оперете и спољни део. Никако немојте заборавити да исперете и отварач за конзерве након коришћења.
Замислите само пут који су прошле од фабрике и камиона до складишта. Биле су у разним рукама које су их стављале на полице, а колико их је тек купаца примило како би видело састав. Можда је и која притом пала на под.
ПРСТЕ ДА ПОЛИЖЕТЕ: Четири идеје за посни доручак!
Приликом отварања поклопца бактерије лако улазе у храну, а како бисте то спречили, оперите конзерве и обришите их кухињским убрусом пре употребе. То важи и за лименке пива или сокова.
Оштећене конзерве боље немојте да користите, много су опасније по здравље.
У домаћинству је конзервисана храна најчешћи извор ботулизма, опасног тровања по живот изазвано бактеријом Цлостридиум ботулинум. Један од знакова присутности бактерије могу бити надуване конзерве које шиште приликом отварања.
ОПРЕЗ: Када купујете робу на акцији ПАЗИТЕ НА ОВЕ ЦАКЕ трговаца
Чак и само удисање плина или мале количине хране на рукама може бити јако опасно, па је такве конзерве боље не користити.
Након отварања конзервирану храну пребаците у стаклену или пластичну посуду и чувајте је у фрижидеру.