Диња као лек! Чува срце, регулише притисак и смањује ризик од астме!
Ризница здравља.
Диња је једногодишња биљка која припада породици краставаца, због чега спада у поврће иако је многи сматрају воћем. Потиче из Азије и Африке, а била је позната још у време старих Египћана, Римљана и Грка.
Уз лубенице, диња у себи садржи највише воде, чак 90 одсто. Пуна је витамина Ц, Б и А, као и калцијума, калијума, магнезијума, фосфора, гвожђа, бакра и мангана. Садржии тиамин, ниацин, витамин Б6, фолате, пантотенску киселину.
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2019/10/04/profimedia-0364007549.jpg?itok=7qUY32up)
Када су КРМЕЉИ разлог за УЗБУНУ! Зашто настају и шта садрже?
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2019/03/11/devojka_2.jpg?itok=zUPuhCGv)
ПОСПЕШУЈЕ ВАРЕЊЕ, ПОВЕЋАВА ЕНЕРГИЈУ! Ове НАВИКЕ могу да ОЈАЧАЈУ ИМУНИТЕТ и снагу организма!
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2018/08/03/profimedia-0377516527.jpg?itok=_4eUuYj3)
Откривамо: Због чега није добро да пијете пиво после вежбања?
Калорије: 64Угљени хидрати: 16 грамаВлакна: 1,4 грамаПротеини: 1 gramMasti: 0 грамаВитамин Ц: 53% референтног дневног уноса (РДИ)Витамин Б6: 8% од РДИФолна киселина: 8% од РДИВитамин К: 6% од РДИКалијум: 12% од РДИМагнезијум: 4% од РДИ.
Поред тога, она садржи и једињења са јаким антиоксидативним капацитетом, укључујући бета-каротен (про-витамин А), фитоен, кверцетин и кофеинску киселину.
Диња садржи нутријенте важне за здравље очију - бета каротен (из којег се ослобађа витамин А), витамин Ц, лутеин и зеаксантин. Зеаксантин је важан каротеноид који се апсорбује у ретину ока где делује антиоксидативно и као УВ заштита.
Неколико студија је показало да каротеноиди успоравају деструктивни процес у ретини и ретиналном пигменту који води до макуларне дегенерације (болест средишњег дела мрежњаче која се обично јавља код старијих особа).
С обзиром на то да су бројне студије указале како озбиљан недостатак витамина А и Ц може довести до глаукома и макуларне дегенерације, па чак и до слепила, диња је одличан избор за спречавање или успоравање развоја ових поремећаја.
Ризици развијања астме нижи су код људи који конзумирају веће количине одређених нутријената. Један од њих је и бета каротен, пронађен у жутом и наранџастом воћу попут диње, бундеве, шаргарепе и зеленог лиснатог поврћа попут спанаћа и кеља.
Витамин Ц такође је важан нутријент који штити од астме, помаже против губитка кисеоника, те смањује ризик од алергијских реакција.
Диња садржи влакна, калијум, витамин Ц и колин који чувају здравље срца. Конзумирање хране калијумом помаже у регулисању нивоа натријума што је важно у смањену високог притиска. Калијум помаже организму у ослобађању вишка натријума и тако смањује повишен крвни притисак.
Калијум је потребан и за регулисање равнотеже воде, кисело-базне равнотеже и неуромускуларне функције, а такође игра важну улогу у преносу електричних импулса до срца. Унос калијума повезан је и са смањеним ризиком од капи и губитка мишићне масе. Овај минерал чува густоћу костију те спречава настанак камења у бубрегу.
Нека нова истраживања тврде да бета каротен из диње помажу у борби против рака плућа , али и код рака грлића материце, желуца и оралних форми. Биљна влакна повољно делују на чишћење организма од токсина и смањују надутост стомака. Истовремено, вода и калијум из диње подстичу рад бубрега и помажу у уклањању штетних материја.
У народној медицини овај плод представља лек и за психичко смирење. Нарочито се препоручује после обилног знојења, јер организму надокнађује изгубљену течност и потребне минерале.
Диња се користи и за лечење упале жучних и мокраћних путева, као и код убода, опекотина и терапије бола. Користе се и облоге од исцеђеног сока диње, или се нарендана кришка или кора стави на болно место.
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/126/profimedia-0168627624.jpg?itok=H-0PJhU7)
Извор здравља: Направите АЛКАЛНУ воду од само ТРИ састојка