ДОКТОРКА ОТРИЛА: Ових ПЕТ НАМИРНИЦА су КЉУЧНЕ за ЈАЧАЊЕ ИМУНИТЕТА, свима су доступне и ЈЕФТИНЕ
Обавезно их уврстите у исхрану чешће!
Уколико се питате како јачати имунолошки сустав, храна је један од начина. Докторка Хедер Мондеј, сматра како је свака намирница која је богата витаминима и минералима суперхрана за имунитет.
Ипак, неке намирнице се истичу од других. Ево о којих се 5 намирница ради, а које могу ојачати и заштити имунолошки сустав.
Куркума може да ОПОРАВИ ОРГАНИЗАМ, али само под условом да се ПРИПРЕМА ОВАКО: Узима се ЈЕДНА КАШЧИЦА дневно
ШКОРПИЈА ОПСЕДНУТА ПРЕВАРОМ, ОВАН НЕ МОЖЕ БЕЗ "СЛОБОДЕ": Од овога хороскопски знаци СТРАХУЈУ када су у ВЕЗИ
Гљиве
Гљиве су познате као омиљена намирница већ хиљадама година, а данас је модерна наука појаснила додатно бројна добра својства ове намирнице, а зависно од врсте, она може утицати на активност имунитета.
- Јако волим и шитаке гљиве, а студије су до данас и показале како пружају добробити имунолошком саставу који ће се лакше борити против вируса и ћелија рака - закључује.
Ђумбир
Ђумбир има неколико јаких протуупалних својстава а уз то делује као антиоксидант. Како садржи и ђинђерол, биоактивну супстанцу која се показала као обећавајућа код превенције кардиоваскуларних болести снижавајући ниво оксидативног стреса у крвним жилама, као и упалних процеса у подручју срца. Студије су до данас показале како екстракт ђумбира може бити превенција за алкохолну болест јетре и спречити оштећење јетре која може бити последица хемотерапије.
- Често препоручујем ђумбир пацијентима које мучи мучнина, надутост или проблеми с пробавом. Можете га користити свежег или од њега направити чај - појашњава Мондеј.
Броколи
Пуно се пажње однедавно даје броколију, наводним извором најјачег биохемијског споја који ће подржати здравље имунолошког састава: Сулфорафана. Сам по себи се показао као састојак који ће повисити ниво неколико компоненти антиоксиданата. НРФ-2 је једна од компоненти у нашим ћелијама, а назива се и главним регулатором антиоксиданата што значи да ће само повећати производњу неког другог.
НРФ-2 може играти велику улогу у смањењу упалних процеса које се виде код неколико стања, попут рака, КОПБ-а или болести јетре. Најбољи начин за конзумацију броколија је у сировом облику, на пример у салата, јер се сулфорафан лако уништава приликом кувања.
Бели лук
Не само да ће свако јело бити ради њега укусније, он садржи и бројне компоненте које регулирају имунолошки састав. Студије спроведене о белом луку повећавају рад НК станица, врсте имунолошких станица које могу убити ћелије тумора или ћелије које је напао вирус. У исто време ће он снизити холестерол и крвни притисак.
Добар је за здравље из још неколико разлога:
- Богат је витамином Ц који је користан при заштити од прехладе те унутарњих инфекција.
- Извор је органосумпорних спојева (попут алицина) који имају имуномодулаторна својства и ублажавају симптоме грипа и прехладе.
- Нека истраживања показала су како је бели лук одличан за контролисање, али и смањење телесне тежине.
- Бели лук побољшава изглед коже јер поспјешује еластичност коже, а успорава и старење.
- Прелиминарне студије су показале да наношење посебног чешњака топивог у масти на брадавице резултира нестанком брадавица у року од две недеље.
Куркума
Ако морате одабрати једну компоненту која ће подржати здравље имунолошког састава онда је корен куркуме. Ту прекрасну жуту боју даје куркумин, који има бројне добробити.
- снижава ниво холестерола и кортизола
- може спречити промене у имунолошком суставу
- смањује отоке на зглобовима
Одличан је зачин за кување иако може утиецати на то да зуби поприме жуту боју. Како се не апсорбира добро у пробави, требало би га пуно јести како би се приметиле промене у имунолошком саставу.