Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

Домаћице га воле због БРЗИНЕ ПРИПРЕМЕ, али може бити ОПАСАН по здравље - Ево шта све садржи КОНЗЕРВИРАНИ ПАСУЉ, састојци вам се НЕЋЕ СВИДЕТИ

01.07.2024. 19:33
Konzervirani pasulj
Конзервирани пасуљ / Извор: Shutterstock

Конзервирана храна јако је тражена у нашим маркетима, а ево да ли је здрава. Погледајте које све састојке у себи има конзервирани пасуљ.

Конзервирани пасуљ, упркос својој практичности и брзини припреме, може критично утицати на ваше здравље због неколико инхерентних недостатака. Ево прегледа неких проблема које треба имати на уму приликом конзумирања овог популарног конзервираног производа.

Висок садржај натријума

Конзервирани пасуљ често садржи висок ниво соли, што може бити проблематично за особе које пате од хипертензије или имају проблема са срчаним болестима. Прекомерна конзумација натријума може допринети повишеном крвном притиску и другим здравственим проблемима.

Присуство конзерванса

Да би се продужио рок трајања, конзервирани пасуљ често садржи различите адитиве и конзервансе. Неке од ових хемикалија могу изазвати алергијске реакције или имати негативне ефекте на здравље, посебно код особа са осетљивостима на одређене супстанце.

Губитак нутритивних вредности

Током процеса конзервирања, пасуљ може изгубити део својих нутритивних вредности, укључујући витамине и минерале. Ово може утицати на квалитет исхране, посебно ако се конзервирани пасуљ редовно користи као главни извор протеина.

Потенцијал за контаминацију

Конзервирани пасуљ може бити изложен ризику од бактеријске контаминације током процеса производње или складиштења. Неправилно манипулисање или чување може довести до проблема са сигурношћу хране и ризика од гастроинтестиналних обољења.

Konzervirani pasulj
Конзервирани пасуљ / Извор: Shutterstock

Прекомерна употреба адитива

Да би се побољшао укус или изглед, конзервирани пасуљ често садржи адитиве попут вештачких боја, ароме и појачивача укуса. Ови адитиви могу имати непредвиђене ефекте на здравље, нарочито код особа које су осетљиве на хемикалије.

Еколошки аспекти

Производња и транспорт конзервираног пасуља може имати негативан еколошки утицај због употребе ресурса попут воде, енергије и амбалаже. Одрживост оваквих производа може бити упитна у поређењу са свежим или сувим алтернативама.

Konzervirani pasulj
Конзервирани пасуљ / Извор: Shutterstock

Препоруке за потрошаче

Иако конзервирани пасуљ пружа брзу и практичну опцију за оброк, важно је да потрошачи буду свесни потенцијалних недостатака и да се информишу о саставу производа пре куповине. Укључивање разноврсних извора протеина у исхрану, укључујући свежу и суву храну, може допринети уравнотеженијој исхрани.

Конзервирани пасуљ може бити корисна додатна намирница у исхрани, али је важно да се користи умерено и са свести о потенцијалним здравственим ризицима. Едукација о саставу производа и свесност о потребама свог организма кључни су фактори у доношењу информисаних одлука о исхрани.