Доручак је НАЈБИТНИЈИ оброк: ОВЕ намирнице су ЧИСТ извор здравља - ОБАВЕЗНО их УБАЦИ у исхрану
Правилан и добро избалансиран оброк може значити и боље резултате на послу.
Важност доручка треба чешће спомињати, једноставно из тог разлога што статистике показују да преко 50 одсто људи уопште не доручкује.Он представља предуслов за добар почетак дана.
Грчки јогурт одлична је идеја за јутарњи оброк.
УНИШТАВАЈУ ЦЕЛУЛИТ: Због састава, ове ТРИ НАМИРНИЦЕ су НАЈЈАЧЕ у у елиминисању поморанџине коре
СУПА ЗА МРШАВЉЕЊЕ: Садржи састојке који ТОПЕ МАСНЕ НАСЛАГЕ са стомака и чисти организам, главно јело сваке дијете
Овај лагани, кремасти јогурт је пун калцијума и протеина, заситиће вас и држаће вас ситим током јутра. У продавницама могу да се купе различите варијанте овог јогурта. Ипак, најбоље је изабрати обичан, немасни грчки јогурт и додати му мало воћа по избору.
Јаја су одличан избор за почетак дана
До скоро одбацивана као лоша намирница због високог холестерола, јаја су сада поново прихваћена као здрав извор протеина и хранљивих састојака, попут витамина Д, Б12, калцијума.
Истраживања су показала да холестерол у нашој исхрани има мање утицаја на ниво холестерола у крви него што се мислило. Због велике количине протеина, јаја су одлична за исхрану, посебно за доручак, а по нутриционистима и једна од најхранљивијих намирница.
Када се уз све ово дода и њихова лака припрема, јасно је због чега су и многима омиљена храна, посебно младима.
Идеје за доручак са јајима не мањкају, јер јаја могу да се припремају на неколико начина. Најздравија су свакако кувана. Могу да се комбинују са разним намирницама, па се за доручак често срећу и у сендвичима, салатама, уз поврће, воће или јогурт, као главна намирница или додатак другим. Уз дијету са јајима можете и смршати.
Пшеничне клице и интегрални хлеб као основа здравог доручка.
Мало пшеничних клица учиниће пуно за ваше здравље. Само две кашике даје око 15% препорученог дневног уноса витамина Е и 10% фолне киселине.
Витамин Е је често врло мало заступљен у исхрани људи, тако да је ово добар начин да се дода у исхрану, посебно код особа које не једу пуно коштуњавих намирница или семенки.
Лако је укључити пшеничне клице у готово сваки оброк, па и доручак: поспите га преко житарица, промешати га са јогуртом или додајте у фрапе.
Угљени хидрати су основа сваког доручка, али је важан и тип угљених хидрата које се одабере. Једноставно правило је даје најздравији хлеб од целих зрна пшенице и других интегралних житарица.
Да ли они наћи у хлебу, тосту или ћете од њих да направите мафине, сасвим је све једно. Оно што је вашно, је да овакве намирнице садрже више влакана и храњивих састојака него оне направљене од белог рафинисаног брашна.
Кад смо код пшенице, одлична је и пшенична трава.
Воће за прегршт идеја за доручак
Не постоји ништа што ће, попут банана за доручак, смањити жудњу за слаткишима. Оне су један од најбољих извора скроба, здравих угљених хидрата који ће нас учинити ситим дуже време.
Банану треба ољуштити, исецкати и додати у житарице или овсену кашу, које ће на тај начин добити природну слаткоћу, тако да им не треба додатни шећер.
Захваљујући калијуму, електролиту који утиче на снижење крвног притиска, банане су посебно добар избор за особе са хипертензијом. Желите да смршате? Ту је банана дијета!
Лубеница за сладак почетак дана
Лубеница је одлично воће за јутарњу хидратацију. Оно што је мање познато је да је ово сочно воће међу најбољим изворима ликопена, који се налази у црвеном воћу и поврћу, а који је важан за вид, здравље срца и превенцији рака. Најбоље од свега је ипак то што лубеница садржи мали калорија.
За доручак је можете комбиновати са јогуртом и другим воћем, али је најбоља у комбинацији са јајима. Иако звучи чудно, пробајте, мене је ова комбинација одушевила!
Киви за здрав доручак
Киви је воће које има скоро исто толико витамина Ц као наранџа. Богато је калијумом и бакром и садржи више влакана од банана, па је врло добра помоћ за пробаву. Киви је обично благо кисео, па ако волите слађи укус, покушајте да га помешате са јагодама и бананама у фрапеу или воћној салати.
Боровнице, јагоде и малине за укусно јутро
Можете их купити свеже у сезони, а ван сезоне можете их наћи и јефтиније, а уз једнаке нутритивне вриједности, у замрзнутом старању. Оне су савршени као додатак житарица или јогурта, или помешане у фрапеу, за оне који воле брзи доручак. Поред тога, веома су здраве.
Боровнице позитивно утичу на меморију и моторичке способности, као и на крвни притисак и метаболизам. Такође имају и мање калорија од многих других врста воћа, тако да их можете јести без бриге о вашем струку.
Једна шоља јагода садржи пуну препоручену дневну дозу витамина Ц, уз велике количине фолне киселине и влакана. Као и боровнице, и јагоде су добре за срце, док су малине добре за кости и богате влакнима, као и витамином Ц.
Свеже цеђени сок од поморанџе је увек добар избор за здрав доручак
Овај сок је надалеко познато, популарно (и укусно) пиће које се пије ујутру. Поред богатства витамина, овај сок је одличан за мршављење, а његова редовна употреба повезује се са смањеним ризиком од остеопорозе, депресије и неких врста рака.
Препоручује да се свеже цеђени сок попије одмах након припремања. Колико год да га волите, држите се једне чаше дневно, тако саветују нутриционисти. Овај сок има пуно калорија и шећера и не би требало да замени цело воће у исхрани.
Кафа и чај
Кафа не служи само да се брже пробудите. Овај антиоксиданс је повезан са мањим ризиком од неколико болести (попут дијабетеса и неких врста рака). Наравно, говорим о кафи без шећера и шлага, а ако баш морате, додајте јој мало обраног млека.
Нисте љубитељ кафе? Чај има прилично импресивну листу здравствених користи. Има мање кофеина, па ефикасније хидрира организам од кафе, а такође је богат извор антиоксиданса и подстиче имунитет, спречава болести срца, дијабетес и неке врсте рака. Иако је сваки чај здрав, за зелени чај може се рећи да је најздравији од свих.
Овсена каша садржи доста влакана и веома је добар избор за здрав доручак. Доказано је да смањује холестерол када се редовно употебљава. Богата је омега-3 масним киселинама, фолатима и калијумом.
Приликом куповине, треба избећи врсте са укусом, које могу да садрже пуно шећера. Уместо тога, засладити своју кашу направљену од овсених мекиња са млеком и мало меда и поспите воћем и орасима