САДА ЈЕ ПРАВО ВРЕМЕ
Ево које ВИТАМИНЕ уносите у организам када једете КУВАНИ КУКУРУЗ: Одличан је за правилно ВАРЕЊЕ и рад нервног система
Кукуруз је веома хранљив, укусан и дефинитвино је право време да га набавите, сада можете наћи свеже убран у продавницама.
Сви знају колико је укусан, а мало је оних који знају колико је кукуруз здрав. Било да је печен, скуван или искокан, кукуруз сигурно спада међу ваше омиљене житарице.
При помисли на здраве намирнице, мало ко ће га се сетити, али кукуруз је из више разлога заслужио да се нађе на тој листи. Он садржи важне антиоксидансе и не треба да вас гризе савест када себи приуштите ову укусну ужину.
Сматра се да се кукуруз првобитно узгајао у Мексику, још пре 9.000 година. Одатле се проширио на остатак Америке, а тек у 16. веку стигао је у Европу. Захваљујући антиоксидансима које садржи, кукуруз помаже организму да неутралише лош утицај слободних радикала.
Иако бисте можда очекивали да се то његово својство губи након термичке обраде, заправо је супротно. Наиме, кувањем или печењем, кукуруз постаје здравији него што је у сировом облику (слично важи и за парадајз).
Зашто је кукуруз здрав?
Као и код осталих житарица, једну од његових главних компоненти чине влакна. Она су битна за правилан рад органа за варење и здравље црева. Кукуруз је лако сварљив, а можете га конзумирати самостално или као састојак куваних јела и салата.
Осим влакана, кукуруз садржи угљене хидрате, као и мали проценат масти. Проценат шећера варира у зависности од сорте (највише га садржи тзв. шећерац). С обзиром на то да се припрема без масноће и уља, када га једете, у организам нећете унети превише калорија.
Од витамина које садржи, заступљени су они из Б групе. Витамин Б1 (тиамин) доприноси бољој концентрацију и менталним способностима. Кукуруз је зато важан и за нервни систем.
Витамин Б9 (фолна киселина) присутан у кукурузу благотворно утиче на различите метаболичке процесе, а унос оптималне количине посебно је важан током трудноће. Витамин А заслужан је за здраву кожу и косу, правилан раст и развој костију и зуба, као и за нормално функционисање система за варење и дисање.
Поред витамина, у кукурузу се налазе и гвожђе, магнезијум и фосфор, као и цинк. Због различитих хранљивих супстанци које садржи, кукуруз смањује могућност настанка бројних болести.
Пре свега, добар је у превенцији Alchajmerove болести, као и болести срца. Пошто снижава ниво холестерола у крви и смањује његову апсорпцију, погодан је и за оне који болују од кардиоваскуларних болести.