Ево шта се дешава у телу када једете само ДВЕ КАЈСИЈЕ дневно!
Бићете изненађени...
Кајсије су пуне витамина, минерала и корисних киселина, извор су витамина А и препуне овог витамина познатог и као ретинол. Осим што чува здравље очију, помаже у одржавању имуносистема јаким и чува здравље коже, те помажу да се организам лакше избори са штетним бактеријама.
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2021/07/21/limun-pomorandza.jpg?itok=HtrkDoRB)
Бацате коре од лимуна и поморанџе, а кад видите КАКО могу да послуже - ОДУШЕВИЋЕТЕ СЕ!
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2020/03/19/sofija-luka.jpg?itok=0UEK4QKu)
"СВАЂАМО СЕ..." Софија Милошевић открила КАКО изгледа живот с Луком Јовићем - ОВО јој често ЗАМЕРА!
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2018/11/08/profimedia-0055182478.jpg?itok=Hr3-LPpM)
Девојка је отишла код лекара због КАШЉА, оно шта су јој открили ПРОМЕНИЛО ЈОЈ ЈЕ ЖИВОТ! (ФОТО)
Ово су користи ако свакога дана једете кајсије:
Јачају крвне судове и срце
У свежим кајсијама има мање калијума него у бананама, а сушене суве кајсије су рекордери по садржају овог микроелемента. Због тога кардиолози саветују да ово воће уврстите у своју летњу исхрану – само 100–150 грама кајсије дневно може знатно смањити ризике од болести кардиоваскуларног система и смањити ниво тзв. лошег холестерола у крви.
Такође, када је воће пуно влакана, помаже при снижавању холестерола што значи да штити ваше срце. Калијум који садржи ово воће одржава здраве нивое електролита и тако помаже раду срчаних мишића. Две кајсије дневно су сасвим довољне да бисте помогли свом здрављу.
Штите јетру
Турски научници пронашли су изражену везу између редовне конзумације кајсија и смањеног ризика од стеатозе, односно масне јетре – мада до сада само код лабораторијских пацова. Али ова веза је толико јасна да нутриционистима већ омогућава да кајсије препоручују онима који брину о здрављу јетре.
Смањују оксидативни стрес
Захваљујући високом садржају витамина Ц и токоферола, свеже и сушене кајсије имају изражен антиоксидативни ефекат. Иначе, доказ за то је изузетна популарност уља и екстраката овог воћа у козметичкој индустрији – на нашу срећу антиоксиданти кајсије делују не само у корист коже, ублажавајући оксидативни стрес у ћелијама целог тела.
Јачају кости
Калцијум је потребан како би се кости развиле и остале здраве, а кајсија га садржи у великим количинама. Добро је знати да без довољно калијума калцијум не може правилно да се апсорбује у организму, а добра вест је да кајсије и њега садрже у сјајној количини.
Чувају здравље коже
Комбинација витамина Ц, А и фитонутријената из кајсија гарантује савршено здраву кожу. Јесте ли знали да антиоксиданси из ове воћке успоравају процес старења? Ако вам здравствене користи нису довољан разлог за уживање у кајсијама, можда лепота јесте!
Подстичу варење
Било да их једете суве или свеже, одличан су извор влакана. Ретинол из кајсија је топив и брзо се разграђује у организму, а важни нутријенти се лако апсорбују. Влакна разграђују масне киселине и тако брину о здрављу система за варење.
Одличне су за сунчање
Кајсија је извор витамина А, Е, Б и Ц, као и фосфора, калијума, калцијума, магнезијума. Садржи и бета каротен, што говори и њена наранџаста боја. Бета-каротен из кајсије чува кожу, нарочито од опекотина, зато је пожељно јести кајсије уколико волите да се сунчате. То је уједно и разлог зашто многе креме за сунчање садрже управо бета-каротен.
Помажу у мршављењу
Кајсије су пријатељи сваке девојке на дијети због своје способности да лако и брзо уклоне вишак воде из тела и побољшају варење. Међутим, дијететски ефекат кајсија лако је пропустити ако их једете у већим количинама – запамтите, ово воће садржи пуно шећера.
Препорука стручњака је и да поједете једну кајсију и пре оброка, како би лакше сварили храну.