НА ДОХВАТ РУКЕ: Најбољи домаћи ЛЕК против прехладе и грипа!
Многи не могу да јој одоле.
Савремена истраживања дошла су до резултата које су знали и наши стари: “Пилећа супа је добар лек против многих болести, нарочито против зимске прехладе и грипа.“ Према неким подацима, још су Стари Грци знали да је пилећа супа добар лек против прехладе, а у неким списима нађено је да су и Јевреји у 12. веку пилећу супу препоручивали за добро здравље.
БУДИТЕ ОПРЕЗНИ! Ова РЕЧЕНИЦА може бити ОПАСНА ПО ЗДРАВЉЕ, стручњак објашњава ЗАШТО!
БРЗЕ ВЕЖБЕ БЕЗ УПАЛЕ МИШИЋА: 4 издржаја за раван стомак и затегнуте руке и ноге
Жене треба да знају: Мушкарцу је ово потребније од с*кса
Свима је познато да нам и баке и мајке кувају пилећу супу са поврћем и тестенином када се прехладимо или када зими промрзнемо.
Научни докази
Научно је доказано да врела супа са витаминима и минералима, док се срче и док смо нагнути над њом, загрева наше дисајне путеве, врши инхалацију и отвара запушене носне канале, што веома повољно делује код прехладе, грипа и запушених синуса, крепи организам по повратку у кућу после боравка на хладном времену и ниској температури и када смо промрзли.
Пилећа супа садржи састојке који убрзавају наша крвна зрнца која се боре против вируса и бактерија, а успорава ћелије у организму одговорне за запушавање носа и синусних шупљина, знатно успоравајући симптоме прехладе.
Оно што не смемо заборавити јесте доста топле слане воде коју садржи супа, а она доприноси спречавању дехидратације код грипа, кијања и кашљања, односно знојења услед повишене температуре и главобоље.
Шта се све налази у супи?
Поред тога што греје и инхалира дисајне путеве, пилећа супа појачава имунитет, јер у себи садржи: тестенину, витамине из поврћа (першун, целер, шаргарепу, пашканат, бибер, зелен, бели лук, црни лук…), комадиће живинског меса и минерале из костију (крилца или батак).
Ако детаљније погледамо састав пилеће супе, у њој су: витамини групе Б, провитамин А, витамини А, Ц, Д, Е и PP, бакар, гвожђе, јод, калијум, калцијум, магнезијум, манган, натријум, фосфор, хлор, цинк и електролити. Од осталих корисних и лековитих састојака наводимо: бета-каротен, беланчевине, биљна влакна, глутамин, етерична уља, каротеноиде, каротин, ксантофиле, ликопен, пектин, угљене хидрате, протеине и хлорофил.
Поред тога што је добра против грипа и прехладе, супа потпомаже метаболизам и рад органа за варење, као и сагоревање масти, али је добра и код: анемије, авитаминозе, болести срца и крвних судова, губитка апетита, депресије и стреса, дијабетеса, мамурлука, повишеног нивоа холестерола, повишеног крвног притиска и проблема са косом и ноктима.
Супа је погодна за све узрасте, а нарочито за децу, труднице, старије особе и хроничне болеснике.