Ова ХРАНА ГРЕЈЕ: Ево које НАМИРНИЦЕ су идеалне за ХЛАДНЕ, јесење дане, јачају и ОПОРАВЉАЈУ организам
Адекватан избор...
Хладни дани су стигли, зато је битно какво гориво пружате организму како би остао снажан и отпоран у току јесени и зиме. Предлог је да се у ток зиме храните намирницама које греју организам, јачају имунитет и поправљају расположење, што је веома битно у току хладних, зимских дана, када немамо прилику да уживамо у сунцу. Сирове намирнице које сте јели летос замените куваном храном, топлим супама, чорбама и потажима.
У наставку вам дајемо списак намирница које су веома добар избор за хладне јесење дане.
"МИСЛИЛА САМ ДА ИЗБАЦУЈЕМ ТУМОР! УБЕЂЕНА ДА УМИРЕМ" Одједном је осетила ОШТАР БОЛ У КАРЛИЦИ, а онда се појавила и КРВ! Са 47 година ЗАВРШИЛА У БОЛНИЦИ, није ни знала шта у њој РАСТЕ
СТРЕЛЦА СВИ ОПТЕРЕЋУЈУ, ВОДОЛИЈА ВАН КОНТРОЛЕ: Дневни хороскоп за ПЕТАК је ту, ево шта вам предвиђа
УНИШТАВА БАКТЕРИЈЕ У ГРЛУ: Ова ХРАНА ГРЕЈЕ, јача организам, ДЕЗИНФИКУЈЕ и опоравља
Овас
Без обзира на то што спада у житарице, овас је богат мастима, али и протеинима који се веома лако претварају у енергију, а тиме повећавају отпорност организма на хладноћу. Овсене пахуљице можете јести за доручак у комбинацији са млеком биљног порекла.
Хељда
Хељда је такође храна која греје тело. Осим што доприноси загревању организма, ова житарица подстиче лучење хормона ендорфина, који поправља расположење. Помаже у лечењу болести крвотока, реуме, дијабетеса и стомачних обољења, а богата је протеинима и витаминима Б1 и Б2.
Црни пасуљ
Ова махунарка одличан је извор гвожђа и бакра који јачају имунитет, те снадбевају мишиће кисеоником који подстиче сагоревања масти, па тиме и греје организам. Богат је и протеинима, угљеним хидратима, влакнима и омега 3 масним киселинама.
Авокадо
У зимским данима користите га као један од састојака у топлим потажима, чорбама или топлим преливима као прилозима уз главно јело. Ово воће богато је здравим мастима које помажу у смањењу нивоа лошег холестерола, те снадбевају ћелије храњивим материјама.
Љута паприка
Капсаицин из љуте паприке убрава циркулацију па на тај начин загрева организам. Позитивно делује на рад срца, ублажава болове и поправља расположење. Осим тога, подстиче сагоревање масти и јача имунитет. Ово поврће додајте куваним јелима и потажима, а можете га користити и у облику зачина.
Ђумбир
Ова биљка делује једнако као и љута паприка. Наиме, захваљујући љутим супстанцама које садржи активира рецепторе топлоте у организму, па тиме загрева тело, те убрзава циркулацију. Можете га користити као зачин, али и као састојак у бројним топлим напицима.
Светло сусамово уље
Будући да је богато линолеинском киселином, светло сусамово уље учествује у процесу претварања хране у енергију, а тиме повећава телесну температуру и загрева организам. У исхрану уврстите и друге махунарке попут црвеног сочива и грашка, затим орашасте плодове, коренасто поврће попут шаргарепе, келерабе и целера, а и бели лук, који такође греју организам.