"Ово одмах БАЦАМ У КАНТУ!": Микробиолог открива коју храну НИКАДА НЕ ЈЕДЕ - "То је РАЈ ЗА ЕШЕРИХИЈУ, САЛМОНЕЛУ и ЛИСТЕРИЈУ"
Уколико поједете контаиниране намирнице ризикујете тешке облике тровања!
Свако ко је био жртва тровања храном зна да никада не жели да се то понови. То га чини опрезнијим у погледу начина на који припрема храну и шта једе убудуће.
Ако сте један од многих људи који су се заклели да се никада више неће отровати храном, др Примроуз Фристон, виши предавач клиничке микробиологије на Универзитету у Лестеру, има неколико савета за вас.
![](https://www.sd.rs/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2023/09/29/shutterstock_2156877423.jpg?itok=LUqgjf_P)
ХИТНО УПОЗОРЕЊЕ за све који су имали КОРОНУ: Нова истраживања показала да су они под већим ризиком од ИНФЕКЦИЈЕ КРВИ
![](https://www.sd.rs/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2023/09/29/shutterstock_2239619511.jpg?itok=kBybkLc6)
ИДЕАЛНО ВЕЧЕ је оно које проведете уз ФИЛМ и ГРИЦКАЛИЦЕ? Имамо ЛОШУ ВЕСТ, стручњак за спавање упозорава на ОПАСНЕ ПОСЛЕДИЦЕ
- Као микробиолог, вероватно сам свеснија ризика од инфекција које се преносе храном од већине. Ево неких ствари на које пазим, открила је она.
- Ретко једем на отвореном – било на пикницима или на роштиљу – јер ризик од тровања храном расте када се храна износи напољу, каже она.
- Одржавање руку чистим када рукујете храном кључно је да се не разболите, али колико често можете да нађете топлу текућу воду и сапун у парку или на плажи? Можете користити алкохолне гелове за руке, они су бољи него ништа, али не убијај све клице.
Храна има тенденцију да привлачи летећа бића и језиве инсекте, који могу да пренесу клице као што су Ешерихија коли, Салмонела и Листериа у вашу храну.
Докторка предлаже да се кварљива храна држи хладном и покривеном како би била безбедна: - Ако се храна остави да се загрева на 30°Ц дуже од неколико сати, клице ће се удвостручити. Уколико планирате да роштиљате у природи, месо треба темељно да прокувате пре поласка, а термометар за месо је добра инвестиција да се избегне тровање храном. Немојте јести месо ако је његова унутрашња температура мања од 70 Ц.
Др Фристон такође предлаже избегавање бифеа.
- Веома пазим на микробиолошку безбедност топлих и хладних бифеа. У затвореном простору храна може бити изложена контаминацији инсеката, прашине и пре свега људи. Тровање храном је, стога, неизбежан ризик када се вечера у бифеу. Контаминација долази од тога што посетиоци додирују храну, а клице се могу ширити кијањем или кашљањем у близини хране.
Постоје неке намирнице које она никада не једе, а сирове шкољке попут острига су једна од њих: - То је зато што су остриге хранилице филтера и могу да концентришу клице, као што су Вибрио и норовирус, у свом ткиву. Остриге заражене Вибрио-ом не изгледају или миришу другачије, па је тешко учити контаминацију. Амерички центри за Контрола и превенција болести процењује да се око 80.000 људи зарази Вибрио инфекцијом од сирових острига, а само у САД 100 људи умре од вибриозе сваке године.
- Такође је могуће добити тровање храном ако једете било коју сирову шкољку ( једем само добро куване шкољке јер топлота ефикасно убија штетне клице.
Салате у врећицама су још једна проблематична храна. - Утврђено је да зелена салата која је упакована у пластичне кесе може садржати клице као што су Ешериихија коли, Салмонела и Листериа.
- Већина салата у врећицама је безбедна ако се чувају у фрижидеру, добро оперу пре употребе (чак и салату спремну за јело треба опрати) и јести што је пре могуће након куповине.
Она preddlaže и редовно проверавање рока трајања и мирис: - За кварљиву храну редовно проверавам рок употребе, али ако је и пре истека рока чудна и паковање хране изгледа натечено, или када се отвори храна изгледа или мирише другачије него што се очекивало, бацам је у канту.
Никада не користи исте даске за сечење за сирову и кувану храну, пере руке пре и после било чега. Једна он дањуважнијих ствар коју она никада не ради је да поново загрева кувани пиринач.
- То је зато што некувани пиринач може садржати споре Bacillus цереус. Иако се ћелије Bacillusa убијају кувањем, споре преживе. Ако се пиринач остави да се охлади и одстоји на собној температури, споре прерасту у бактерије , чији ће се број брзо повећати јер је пиринач добар медијум за културу Bacillus на собној температури. Bacillus узгајан у пиринчу може произвести токсине који, у року од неколико сати од гутања, могу изазвати повраћање и дијареју која траје до 24 сата.