ТРОВАЊЕ У НАЈАВИ! Стручњаци упозоравају - Ову ХРАНУ БАЦАЈТЕ ОДМАХ након ИСТЕКА РОКА, укус и мирис могу заварати, остају непромењени
Будите опрезни са одређеним производима као што су свеже месо, риба или сиреви као и било који производи који се чувају и складиште на хладном месту, још док су неотворени и у продавници. На њима се ствара бактерија која уопште не мења укус, мирис или текстуру, а храна је заправо контаминирана, мада ви то не можете приметити.
Сигурно сте некада на декларацији видели да је некој храни истекао рок, али сте је свеједно појели јер су укус и мирис били непромењени. Стручњаци за храну упозоравју на ово, сматрају да може бити опасно. Неке бактерије које се стварају на одређеној храни не мењају њен укус или мирис, па вам се може догодити да се отрујете од хране која је имала сасвим добар укус.
Ево које производе треба бацати одмах након истека рока. Немојте се коцкати са овим.
Свеж сир
Тврди сиреви попут гауде или ементалера могу дуже трајати у фрижидеру јер ће се на њима теже створити плесан и множити бактерије. Једном када се отворе, и такви сиреви могу трајати до 3 недеље, према речима Академије за нутриционизам. Ако се на њима појави плесан, њу можете одстранити и појести остатак сира – ако баш морате.
Када је реч о свежим сиревима, морате знати да су они нешто подложнији накупљању бактерија и требали би се бацити чим приметите да се кваре или једном кад им је истекао рок трајања. Опште је правило да ће се најсвежији сир и први покварити, па можете рачунати да су јестиви недељу или две.
Салата од кромпира
Салата од туне, јаја или кромпира су одличан дом за развој бактерија јер су им и изложене. Ако сте пре пар дана појели пар кашичица салате од кромпира, вратили у фрижидер и заборавили да постоји, пре него узмете нови залогај морате знати да, ако су се у њој створиле бактерије, постоје велике шансе да ћете се отровати храном.
Иако сви већину времена добро пазимо што једемо, понекад је ипак потребан мало већи опрез, посебно када је у питању храна која се лако квари.
Алкохол је НАЈМАЊИ ПРОБЛЕМ - Ових ПЕТ СТВАРИ УНИШТАВАЈУ ЈЕТРУ, свакодневно их конзумирате, не знате колико су штетни
Помешајте ВИНО са ВОДОМ, НЕ СПАВАЈТЕ у овом ПОЛОЖАЈУ - Тајне дуговечности које су старе вековима
Свеже месо
Када је у питању свеже месо, често се ради и производу на којем пише до којег се дана мора продати. Што то значи за вас? Морате га појести до тог дана или га одмах спремити у замрзивач. Тај натпис „продати до“ продавачу говори до када сме стајати на полицама, а често се продаје и по сниженој цени како би се све продало до задатог датума.
Свеже месо може бити и контаминирано салмонелом, Е цоли и осталим бактеријама, а с тиме на уму, важно је да се оно припрема на задатим температурама јер ћете управо тако у њему уништите све бактерије.
Млевено месо
Стручњаци се слажу како се млевено месо мора појести или замрзнути до два дана након куповине – било да се ради о свињетини, говедини, јагњетини или пилетини. Како је млевено, бактерије које су се у њему већ налазиле се тако могу "умешати" у све месо и повећати шансе да ћете се отровати храном.
Сухомеснати производи
Сви волимо нареске од меса, али не купујте их никада превише. Ако нисте знали, салама од ћуретине може трајати само 3-5 дана, према речима струке, па је важно да купите само онолико колико можете појести у том раздобљу. Такви производи, али паковани, могу трајати и до две недеље даље од тек нарезаних, али једном кад отворите пакирање, опет се ради о 3-5 дана па их је паметно што пре појести. Овакви су производи подложни развоју бактерије која се назива Листериа, која се размножава у хладним просторима попут фрижидера, па је јасно да намирнице нису потпуно заштићене само зато што се налазе у фрижидеру
Неке од бактерија које ће узроковати болест не можете намирисати, видети или осетити укус. Ипак, ако приметите да се мирис саламе променио, одмах је баците.
Риба
Риба није ништа отпорнија на бактерије од меса и треба се конзумирати дан или два након куповине. У супротном је потребно добро ју омотати и ставити у замрзивач где може трајати и пар месеци.
Свеже боровнице
Без обзира где сте их набавили, оне не трају дуго. Јагоде можете јести отприлике 3 дана након куповине, а боровнице и недељу дана. О каквом год бобичастом воћу да се ради, спремите их у замрзивач ако их не планирате одмах појести.
Зелено поврће
Односи се то и на оно претходно прано и нарезано. Зелено поврће може на себи имати Е цоли, па ради сигурности је паметно појести га до датума означеног на пакирању. Уосталом, ко жели јести стару салату…
Шкољке
Попут других морских плодова, сирове шкољке морају бити у фрижидеру како се не би размножиле бактерије које могу узроковати отровање храном. Дагње, каменице и остале шкољке морају се појести у року од 5 дана након куповине, док Јакобову капицу морате појести за три дана. Ако осетите било какав чудан мирис, одмах је баците.
Умаци из стаклене тегле
Можда вам се чини како они могу трајати вечно, али само зато што су затворени у тегли не значи да им бактерије не могу ништа. Једном кад их отворите, требало би их што пре потрошити. Уз то ваља имати на уму да кад једемо често прибором којим смо већ нешто дирали вадимо исте те намазе, а тако само можемо узроковати настанку још више бактерија.
Сенф може тако трајати и до године дана у хладњаку, намаз од парадајза месец дана, а мајонеза два месеца. Ипак, ако приметите било какве промене на производу, одмах га је најбоље бацити.