И МЕСО У ЗАМРЗИВАЧУ има РОК ТРАЈАЊА! Будите опрезни - чак 3 врсте се чувају само МЕСЕЦ ДАНА!
Врло је важно водити рачуна о року трајања хране, посебно о поквареном месу
Многе домаћице купе месо, па га одлажу у замрзивачу. Питање је колико дуго месо може да стоји тако замрзнуто
Нема сваки комад меса исти рок трајања, као ни свака врста меса.
НОЋЕЊЕ У ОВОЈ БАЊИ ВЕЋ ЗА 1000 ДИНАРА! Проведите топле јесење дане у миру, тишини и уз третмане ЛЕКОВИТОМ ВОДОМ за потпуни ужитак
ШТА ЋЕ ЖИТО НА СЛАВСКОМ СТОЛУ И НА ЗАДУШНИЦАМА? Отац Симеон открио све о овом старом обичају
Пилетина и ћуретина
Цели пилићи и ћурићи у замрзивачу могу бити до годину дана. А уколико замрзавате њихове комаде попут прса, батака, карабатака и крилаца, требало би их искористити у року од 9 месеци, док изнутрице не би смеле стајати замрзнуте дуже од 3-4 месеца.
Свињетина
Сирова свињетина слично се замрзава као говедина и друго месо. Ако свињетину исецкате на коцкице и смрзнете, тако може стајати 4-6 месеци, а печена 4-12 месеци. Прерађена свињетина, попут сланине, кобасица, виршли, шунке и слично, може бити у замрзивачу 1-2 месеца.
Говедина, телетина и јагњетина
Када је реч о свежем месу оно може трајати и неколико месеци, зависно од врсте меса. Сирови одресци могу се чувати у замрзивачу шест до 12 месеци. Котлети, међутим, трају краће због костију - од 4-6 месеци. Печено месо може бити смрзнуто између четири месеца до године.
Млевено месо
Невезано о којој врсти мевеног сировог меса се ради, не би требало држати га у замрзивачу дуже од 3-4 месеца.
Рок чувања меса у замрзивачу по врстама:
- Свињетина с костима - 4 до 6 месеци
- Свињетина без кости - 4 до 12 месеци
- Јагњетина и телетина - 9 месеци
- Говедина с костима - 4 до 6 месеци
- Говедина без кости - до 12 месеци
- Цело пиле или ћурка - 12 месеци
- Комади пилетине или ћуретине - 9 месеци
- Мевена ћуретина или свињетина - 3 до 4 месеца
- Изнутрице - 3 до 4 месеца
- Сланина - месец дана
- Кобасице - 1 до 2 месеца
- Виршле - 1 до 2 месеца