ЈЕСТЕ ЛИ СВЕСНИ ШТА ЈЕДЕТЕ? Ево шта значи зелени круг око куваног ЖУМАНЦЕТА и колико је ОПАСАН по здравље
Поврће треба да буде зелено, а јаје ове боје нам је увек мало сумњичаво.
Да ли сте икада приметили тамни ореол око жуманца након што сте скували тврдо кувано јаје? Може бити плавичасте, зеленкасте или сиве боје, што не изгледа баш естетски или укусно. Можда се чак питате да ли такве ствари треба јести. Објаснићемо шта је заправо ово.
Поврће треба да буде зелено, јаје ове боје је мало сумњичаво. Али полако. Ако мирис и текстура нису спорни, тамни круг такође не мора да вас брине. Такво жуманце више не изгледа тако лепо, али можете га јести без страха.
![](https://www.sd.rs/sites/default/files/styles/search_desktop/public/84136/seka-aleksic_foto_srbijadanassasa_dzambic_1_1.jpg?itok=DYP-Xxqu)
Сека Алексић ЛИНИЈУ довела ДО САВРШЕНСТВА уз овај ТРИК - Искључила је из исхране једну групу НАМИРНИЦА
![](https://www.sd.rs/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2022/11/30/317147449_6011199595579329_4465829302502313993_n.jpg?itok=UT5xnvy8)
Данас се ПОСТИ НА ВОДИ - Ко запали СВЕЋУ И замисли жељу, сигурно ће му бити ОСТВАРЕНА, испоштујте и овај ОБИЧАЈ
Одакле "долази" зелени прстен око жуманца и да ли се може избећи?
Тамни ореол око жуманца је резултат предугог кувања јајета. Када их правимо мекане или пржене, морамо гледати на сат. Када тешко кувају, многи људи уопште не поштују време. На крају крајева, не може се прекувати јаје. Тачно... јеси ли сигуран?
Предуго кување јајета не само да доводи до тога да жуманце добије сивкасту боју, већ и погоршава сварљивост протеина садржаног у њему и смањује његов квалитет.
Враћајући се на плавкасти обод, формира се као резултат хемијске реакције која укључује сумпор (из беланаца) и гвожђе (из жуманца), који природно реагују и формирају сулфид гвожђа на површини жуманца.
Ако не желите јаје са сивим жуманцем, не кувајте га предуго, а након што га извадите из кључале воде, одмах охладите у хладној води.
Често се боримо са ружном бојом жуманца или тврдом љуском која се љушти. Понекад је гуљење тврдо куваних јаја прави изазов. Време је такође важно када се кува тврдо кувано јаје. Превише дуго или прекратко може покварити цео укус. Откривамо како да скувате савршено тврдо кувано јаје. Придржавајте се ових правила и свако ће се показати као савршено.
Не бирајте најсвежија јаја. У таквим случајевима постоји проблем са уклањањем љуске. Опна у јајету је веома лепљива, што отежава љуштење. Радије бирајте оне чији се рок употребе полако ближи крају.