Један плод доноси препород организму - Киви инстант подиже имунитет, јача срце и побољшава пробаву
Због свега овога, киви би требало да постане део здраве и уравнотежене исхране.
Киви, плод који потиче са Новог Зеланда, постао је врло популаран широм света због свог освежавајућег укуса и изузетних нутритивних својстава. Иако мали, киви је права хранљива моћ која нуди бројне користи за наше здравље.
Састав кивија
Киви је богат витаминима, минералима и влакнима. Један од најважнијих нутријената који се налази у кивију је витамин Ц, који је неопходан за јачање имунитета и заштиту организма од инфекција.
Осим тога, киви садржи витамине Б групе, посебно витамин Б6, који помаже у одржавању здравља нервног система. Киви је такође богат калијумом, који доприноси равнотежи електролита у телу и одржавању нормалног крвног притиска.
У кивију се налазе и влакна која помажу у побољшању пробаве и регулишу рад црева. Такође, садржи значајне количине антиоксиданата, попут лутеина и зеаксантина, који штите очи од оштећења изазваних слободним радикалима.
Здравствене користи кивија
Јачање имунолошког система
Киви је изузетно богат витамином Ц, који је познат по свом имуностимулирајућем ефекту. Редовна конзумација кивија може помоћи у јачању имунитета и бољој отпорности организма на прехладе и друге инфекције.
Побољшање пробаве
Киви садржи влакна и ензиме попут актинидина, који помажу у разградњи протеина и побољшавају варење. Ово може бити од велике користи за особе са проблемима у пробави, као што су надутост или опстипација.
Здравље срца
Захваљујући високом садржају калијума, киви помаже у регулацији крвног притиска, чиме доприноси здрављу срца и крвних судова. Такође, антиоксиданти у кивију могу смањити ниво слободних радикала у телу и смањити ризик од кардиоваскуларних болести.
Очување здравља очију
Антиоксиданси попут лутеина и зеаксантина, који се налазе у кивију, играју важну улогу у заштити очију од оштећења изазваних УВ зрачењем и старењем, смањујући ризик од болести попут макуларне дегенерације.
Помоћ при мршављењу
Киви је нискокалоричан плод, богат влакнима, који даје осећај ситости, чиме може помоћи у контроли телесне тежине. Осим тога, влакна помажу у елиминацији токсина из организма.
Закључак
Киви је укусан и изузетно хранљив плод који пружа бројне здравствене користи. Његова богата нутритивна вредност чини га одличним избором за свакодневну исхрану.
Редовно конзумирање кивија може допринети јачању имунитета, побољшању пробаве, здрављу срца, очувању здравља очију и чак помоћи у мршављењу. Због свега овога, киви би требало да постане део здраве и уравнотежене исхране.