ДИЈЕТА БЕЗ ДИЈЕТЕ: Ево како да на НАЈЛАКШИ начин ИЗГУБИТЕ КИЛОГРАМЕ, очистите тело од токсина и ОЈАЧАТЕ имунитет
Нећете ни осетити...
Јесен је годишње доба идеално за дијету коју заправо нећете ни осетити. То је могуће зато што у овом периоду имамо обиље плодова, воћа и поврћа погодних за детоксикацију, који су у исто време нутритивно богати и права ризница витамина и минерала неопходних за јачање имунитета.
Овако ћете се хранити са намирницама биљног порекла које су свеже, а уз овакав начин исхране није вам потребна дијета.
У наставку вам предлажемо намирнице које можете да комбинујете и припремате оброке.
ПОТПУНО ОБНАЖЕНА: Популарна ВОДИТЕЉКА запалила интернет, а сада ОТКРИЛА ТАЈНУ беспрекорног изгледа (ФОТО)
НЕ ДРЖИ ДИЈЕТУ, ЈЕДЕ И СЛАТКИШЕ: Тајна беспрекорног изгледа Марије Егеље, ДАН почиње овим НАПИТКОМ (ФОТО)
Јесења дијета – Идеалне намирнице
- Поврће: шаргарепа, тиквице, бундева и слатки кромпир
- Житарице: пиринач, киноа, зоб и просо
- Махунарке: пасуљ, соја
- Зелено поврће: броколи, пашканат, кељ, целер, рукола и артичоке
- Воће: јабуке, шипак и крушке
- Риба: бранцин, бакалар
- Зачинско биље: ђумбир, куркума, цимет, рузмарин, босиљак
Идеја за оброк
Уколико немате идеју како да започнете своју јесењу трпезу, ево предлога оброка за један дан.
Доручак: Започните дан са храњивом и топлом кашом направљеном од претходно натопљених овсених пахуљица, биљног млека, млевене јабуке, ђумбира и цимета, као и неких орашастих плодова и семенки по вашем избору.
Ручак: Припремите топлу супу са поврћем и махунаркама, или бареним житарицама и испеците рибу по вашем избору са прилогом од поврћа.
Вечера: Комбинујте поврће како бисте направили лагану и неоптерећујућу салату.
ПОТПУНО ОБНАЖЕНА: Популарна ВОДИТЕЉКА запалила интернет, а сада ОТКРИЛА ТАЈНУ беспрекорног изгледа (ФОТО)
НЕ ДРЖИ ДИЈЕТУ, ЈЕДЕ И СЛАТКИШЕ: Тајна беспрекорног изгледа Марије Егеље, ДАН почиње овим НАПИТКОМ (ФОТО)
Неизоставни витамини и минерали
Током јесени је одбрамбеним ћелијама посебно потребно много витамина да би се ефикасно супротставиле бактеријама и вирусима које изазивају прехладе и грип. Према томе, добро испланирана исхрана и те како вреди, јер у њеном недостатку наш организам не производи довољно белих крвних зрнаца, а они представљају основу за стварање одбрамбених ћелија у нашем организму.
Дакле, шта нам је потребно како бисмо успешно припремили организам за хладне месеце, уједно и сезону група и прехлада и одржали га здравим?
Као прво, витамин А који утиче на прокрвљеност слузокоже и делује против изазивача прехладе. Добићемо неопходну дозу уколико конзумирамо пуномасни сир, свињску џигерицу, спанаћ, шаргарепу и празилук. Затим витамин Ц који активира одбрамбене ћелије и спречава дејство слободних радикала. Њега ћемо наћи у спанаћу, поморанџи, црвеној паприци и прокељу. Практично, постоји још читав списак драгоцених намирница које ће помоћи ваљаном раду нашег организма током јесени и зиме.
Идеалне јесење намирнице
Цвекла садржи влакна која је чине погодном за борбу против опстипације, препоручљиво је да је и деца што више конзумирају, а због богатства фолата препоручује се и трудницама.
Потом грожђе којим ћемо освежити наше тело и опскрбити га потребним витаминима. Ове здраве бобице обилују витамином А, Б6, Б и фолном киселином, а 100 грама грожда задовољиће 25 одсто препоручене дневне количине витамина Ц.
Лимун је веома здраво и лековито воће које треба конзумирати током целе године. То није чудно, с обзиром на то да је лимун једна од највећих ризница витамина Ц, главног заштитника нашег имунитета. Одличан је у чишћењу организма од штетних материја, избацује токсине, побољшава здравље, а осим што убрзава метаболизам и ствара осећај ситости, истовремено јача уморно тело.
Колико год мислили да су јабуке досадне и обичне, не треба заборавити да оне одлично чувају наше здравље, чак и олакшавају дисање, а пошто вас чине ситима, помоћу њих ћете лакше и ефикасније скинути нежељене килограме.
Патлиџан је веома богат извор влакана, посебно целулозе, која је добра за пробаву, као и витамина Б1, К, Ц, А и фолне киселине. Оно по чему је ово поврће познато јесте антиоксиданс насунин, који се налази у његовој кори, а који наше ћелије штити од уништења и спречава излучивање вишка гвожђа из организма.
Крушке су извор витамина Ц, К, Б2, Б3 и Б6, калцијума, магнезијума и калијума. За труднице или маме које доје корисна информација је да оне садрже фолну киселину. Сви витамини и минерали које садржи чине чуда и за наш имунитет, а пошто ускоро почиње сезона прехлада и грипа, сада највише треба јести ово воће.
Купус је неизоставан део сваке зимнице и то нимало није случано. Кисели или свеж, богат је витамином Ц, али и пробиотицима без којих наша пробава не може. Нарочито их има у киселом купусу, који зауставља пролив, побољша