ЕЛИМИНИШУ ЈЕСЕЊИ УМОР И ПОДИЖУ ЕНЕРГИЈУ: Најздравији ЧАЈЕВИ за ову сезону, избегавајте ову ГРЕШКУ приликом ПРИПРЕМЕ
Многи је праве, а утиче на квалитет напитка...
Основно правило код припреме чаја је да имате посебну посуду, по могућству чајник који ћете користити искључиво за припрему чајева. Чајник мора да буде чист и без наслага каменца. Нема потребе да га перете дертеџентом, после сваке употребе га добро исперите и једном недељно прокувајте у њему сода бикарбону, ово ће га очистити.
Основна мера чаја је једна препуна (чајна) кашичица за сваку особу. Прелијте је врелом или кључалом водом и оставите да одстоји 5 минута. Биљне чајеве не би требало да држите дуже од 5 минута јер се губе својства етеричног уља у њима, а код воћних се смањује концентрација витамина Ц уколико дуго стоје. Лимунов сок или кришке додајте тек пошто се чај мало охлади да врела вода не би смањила концентрацију витамина Ц.
Уместо шећера боље је да напитак засладите медом, али немојте га стављати у врео чај, јер ће изгубити лековита својства. Чајеве можете да пијете у свако доба дана, пре или после јела. Ујутру ће помоћи да се расаните, освежите дах и разбистрите мисли, током дана да сварите храну, побољшате пробаву и опустите нервни систем, а пред спавање помаже да лакше утонете у сан.
Ове ТРИ НАМИРНИЦЕ морате да БАЦИТЕ ОДМАХ кад им истекне рок трајања!
УСНЕ, ГРУДИ, ПОДИЗАЊЕ ЈАГОДИЦА: Сада су лепотице, а погледајте како су задругарке ИЗГЛЕДАЛЕ ПРЕ ОПЕРАЦИЈА (ФОТО)
Шипурак одличан за имунитет
Припрема за две особе потребно је:
- 5 дл воде
- 2 кашичице чаја од шипурка
- 2,5 дл црног вина
- 1 лимун исечен на колутове
- 8 каранфилића
- 2 кашике меда
Загрејте воду у коју сте убацили каранфилиће до кључања и тиме прелијте чај од шипурка. Оставите да одстоји 5 минута, па процедите. Затим сипајте вино, а кад се чај мало охлади додајте лимун и мед. Шипурак је богат витамином Ц и снажно подиже одбрамбену моћ организма.
Нана против стреса
Потребно је:
- 1 кашика семенки кардамома
- 3 гранчице свеже нане мањи комад лимунове коре
- 1 кашичица меда
Грубо уситнине семенке кардамома и прелијте са 2,5 дл хладне воде. Ставите на ринглу и сачекајте да проври, затим процедите, налијте преко исецкане свеже нане и добро опране лимунове коре и по жељи засладите медом.
Воће подиже енергију
Потребно је:
- 2 кг разног воћа (јабуке, крушке, дуње, ољуштени лимун и поморанџа, брусница, авокадо...)
- 1 кг шећера
- 2 кашике цимета
- 1 кашика аниса
- 2 каранфилића
- 2,5 дл рума
Воће исецкајте ситно, поспите шећером и зачинима, па запеците у рерни на 180 степени у плеху обложеном колачарским папиром. Пеците око 60 минута да се карамелизује, извадите и сипајте у чисте стаклене тегле, па налијте румом.
Тегле добро затворите, окрените наопако и оставите да одстоје преко ноћи. У шољу за чај сипајте 2-3 кашике ове воћне смесе и налијте 2,5 дл кључале воде. Промешајте и попијте, а воће поједите.
Лаванда и кантарион за миран сан
Потребно је:
- 50 г јагорчевине
- 25 г цветова лаванде
- 10 г кантариона
Помешајте ову мешавину и прелијте са пола литра вреле воде, оставите да одстоји 5 минута, а затим процедите. По жељи чај можете да засладите медом. Пијте свеже припремљен чај свако вече пред спавање.