Важан је за ЗДРАВЉЕ ШТИТНЕ ЖЛЕЗДЕ: Недостатак ЈОДА изазива ГОЈАЗНОСТ и УМОР, има га у овим НАМИРНИЦАМА
Уврстите их у исхрану повремено...
Јод је важан минерал који путем исхране свакодневно треба уносити у организам. Овај минерал је неопходан за правилно фунционисање штитне желзде, односно утиче на производњу тироидних хормона који имају важну улогу у целом телу. Недостатак јода изазива отицање штитне жлезде, односно долази до обољења које се назива хипотиреоза.
Симптоми који се јављају код хипотириозе најчешће су умор, слабост мишића и нагло гојење, отечено лице, главобоља, поспаност, депресивно расположење, низак притисак, опадање косе и сува кожа.
УНИШТАВА БАКТЕРИЈЕ У ГРЛУ: Ова ХРАНА ГРЕЈЕ, јача организам, ДЕЗИНФИКУЈЕ и опоравља
Глумица СМРШАЛА 25 КИЛОГРАМА после ПОРОЂАЈА: Никада НЕ ЈЕДЕ ове намирнице, ВИТКА је, а ИМУНИТЕТ јој је ЈАК
Како бисте спречили дефицит јода и сачували здравље штитне жлезде, важно је да редовно једете намирнице које садрже јод:
Бакалар - садржи мало масти и калорија, а богата је минералима и нутријентима, укључујући јод.
Млечни производи - истраживања показују да једна шоља млека задовољава половину наше дневне потребе за јодом, а исто важи и за јогурт. Када су у питању сиреви, највише јода има швапски сир.
Јодирана со - 1/4 кашичице јодиране соли садржи 71 мцг јода, што је половина од дневне потребе организма за јодом. Међутим, со садржи и натриум који може бити ризичан по здравље бубрега и крвни притисак, па је важно да будете опрезни са његовом употребом.
Туна - садржи мало калорија, богата је протеинима, јодом, калијумом, гвожђем и витамином Б.Туна је добар извор омега 3 масних киселина, што је чини одличном намирницом у превенцији срчаних обољења.
Јаја - представљају одличан извор протеина, здравих масноћа и савршене комбинације витамина и минерала. Јод се налази у жуманцету.
Суве шљиве - богате су влакнима, витамином К и А, калијумом и гвожђем. Такође, суве шљиве представљају одличан извор јода, па се често препоручују веганима како би надокнадили унос јода у организам.