Јужно воће штити ЖЕНСКИ мозак
Ако редовно једеш поморанџе, грејпфрут и лимун, онда имаш 20 одсто мањи ризик да доживиш мождани удар.
Жене које редовно једу поморанџе, грејпфрут и лимун имају 20 одсто мањи ризик да доживе мождани удар, показују истраживања британских научника. Исти је ефекат и уколико пију свеже цеђене сокове од цитрусног воћа.
СРЕЋА И РАДОСТ: Мама, ово је разлог ОСМЕХА твоје БЕБЕ!
- Кључ је у флавоноидима, природним антиоксидансима и антизапаљенским чиниоцима који снижавају крвни притисак и ниво холестерола. На тај начин помажу артеријама - објашњава др Один Касиди, вођа истраживачког тима. - Истраживање има за циљ да објасни везу која влада међу флавоноидима из одређеног јужног воћа и женског мозга.
Иако су и друге намирнице богате флавоноидима, нарочито црно вино, њихова благодет се не испољава у толикој мери. Заправо, појачан унос ових једињења из свих намирница, осим јужног воћа, није у толикој мери довео до смањења ризика од шлога, зато је ово истраживање веома важно.
Британски лекари саветују жене да превентивно конзумирају што више поморанџе и грејпфрута, а лимуна онолико колико им прија за желудац, нарочито ако имају предиспозиције за мождани удар.