Како да знате да ли сте ИНТОЛЕРАНТНИ на ЛАКТОЗУ? Ове знаке многи игноришу, а јасно указују на проблем!
Добро обратите пажњу...
Иако можда не бисте рекли, али интолеранција на лактозу је заправо веома чест поремећај варења. Истраживања су показала да чак 75% светске популације има проблем са варењем лактозе.
ОГЛАСИЛА СЕ МАРИЈАНА МИЋИЋ поводом шкакљивих изјава о силовању "Могу да се извиним свакој жени..."
ПОБОЉШАВА ПРОБАВУ, РАД СРЦА, А БОГАТА ЈЕ И ВИТАМИНИМА: Ова намирница ОДРЖАВА КИЛАЖУ, а осећаћеш СИТОСТ!
"ПРЕ НЕГО ПОСТАНЕМ ЛЕПА" Драгана Катић објавила фотку коју многе њене колегинице НЕ БИ СМЕЛЕ! (ФОТО)
- Особе са овим поремећајем имају пробавне проблеме када конзумирају млеко и млечне производе, што може негативно утицати на здравље и квалитет живота - каже нутрициониста Наташа Ђукић и додаје:
- Једноставно речено - лактоза је шећер (угљени хидрат) из млека сисара (сви осим перјара). Пошто је лактоза природно у млеку, логично је да се налази и у млечним производима, који се од њега добијају. Ипак, лактоза није у свакој врсти млечног производа идентично заступљена. Највећи проценат лактозе, најчешће се налази у свежем млеку, затим јогурту и киселом млеку, па онда и у сиревима и маслацу.
Примећено је да се код свих сисара, осим код људи, способност за варење лактозе губи у одраслом добу. Код људи се најчешће толеранција на лактозу продужава и на доба зрелости, што значи да је организам успешно апсорбује и вари. Ипак, постоје и они код којих се ствара интолеранција на лактозу.
Особа која је интолерантна на лактозу може искусити многе непријатне симптоме након конзумирања неког млечног производа. Симптоми који указују на интолеранцију на лактозу могу бити: надимање, гасови, болови у стомаку, дијареја, мучнина...
Будите умерени
Ипак, људи који имају интолеранцију на лактозу, могу да поједу мању количину млечних производа, а да се не појаве непријатни симптоми. Већина особа са интолеранцијом може да поднесе мале количине млека. На пример, неки људи могу толерисати малу количину у чају, али не и количину којом преливате јутарњи мусли.
Неки млечни производи су природно сиромашни овим дисахаридом. Маслац, на пример, садржи само 0,1 грама по оброку од 20 грама. Одређене врсте сира садрже и мање. Одређене врсте сира садрже и мање од једног грама по порцији - ово укључује и неке од најпопуларнијих сирева као што су чедар и моцарела.