КАКО и колико сме да се чува ПЕЧЕЊЕ? Ако вам је остало меса након празника ОБАВЕЗНО урадите ОВУ СТВАР, иначе може да буде попут ТЕМПИРАНЕ БОМБЕ
У наставку откријте како и колико смете а чувате месо које је већ испечено.
У време празника често се дешава да спремимо више меса него што можемо да поједемо. Некад се, нажалост, и поквари јер појам о времену се лако губи између Нове године и Божића.
Ако спремате месо у 2024. дефинитивно не би требало да га једете у 2025. осим ако га претходно нисте замрзли и правилно чували у фрижидеру.
Све што треба да знате о томе како да чувате печено месо откривају стручњаци за здраву исхрану.
КОЛИКО ПЕЧЕНО МЕСО МОЖЕ ДА СЕ ЧУВА У ФРИЖИДЕРУ
Најбоље је да га поједете у року од два дана, али можете га чувати у фрижидеру највише 3-4 дана. Овај рок важи и ако је печено месо надевено, као и за сосове који иду уз њега.
Када припремите месо, охладите га и покријте га, требало би да одстоји један до два сата пре него што га ставите у фрижидер. Ако је комад велики, исеците га прво на мање комаде јер великим комадима треба дуже да се охладе, што повећава ризик од развоја бактерија.
КАКО СЕ ПРАВИЛНО ЧУВА ПЕЧЕНО МЕСО
Сви експерти за исхрану које смо консултовали слажу се да је најбоље да месо ставите у посуде које можете херметички да затворите. Пошто печено месо има склоност да се суши, одабир посуде је важан јер желите да задржи што је могуће више влаге. Уверите се, наравно, да се потпуно охладио пре него што га ставите у фрижидер. Ако желите да се придржавате основних правила добро организованог фрижидера, чувајте их на горњој полици, али тако да буду што даље од сировог меса.
КАКО ДА ЗАМЕЗНЕТЕ ПЕЧЕНО МЕСО
Можете - биће безбедно за јело неколико месеци, иако бројне агенције за стандарде хране упозоравају да би требало да се конзумира у року од највише два месеца. Након тога, месо је још неко време безбедно за јело, али је квалитет можда смањен.
Пре замрзавања, уверите се да је месо потпуно охлађено. Поделите га на мале комаде. Може се замрзнути када се охлади или након што је у фрижидеру стајало највише четири дана.
ШТА ПОКАЗУЈЕ ДА МЕСО ВИШЕ НИЈЕ ДОБРО
Слузава текстура или лош мирис указују на то да се месо покварило.
Печено месо може мало да се осуши након два дана стајања у фрижидеру и то није ништа страшно, не значи да се покварило. Ако не волите да једете сасушено печено месо, ставите га слободно у неку питу или припремите за ручак са сосом. Међутим, ако почне да поприма љигаву текстуру, да смрди или промени боју, не ризикујте! То су сигурни знаци да се месо покварило. То доказују и мрље беле или плаво-зелене боје.
Пазите и на друге промене у текстури. Ако је месо лепљиво, онда знате да су му прошли nnajsvežiji дани. Након тога, месо ће почети да мирише и има лош укус.
КАКО ПРАВИЛНО ПОДРЕВАТИ ВЕЋ ПРИПРЕМЉЕНО МЕСО
Подгревање је једноставно и већина метода не представља ни хигијенски ни сигурносни проблем. Али како месо може брзо да се осуши, што нарушава укус – важно је задржати влагу приликом поновног загревања. Можете га исећи и ставити у сос који кључа и одмах послужити.
Исто тако, печено месо можете загрејати у рерни на ниској температури (180Ц) око 30 минута. Ако га исечете на комаде, упакујте их у алуминијумску фолију и додајте мало влаге попут темељца од супе, соса или путера. Ако хоћете да послужите већи комад цело месо, ставите додатке и користите посуду прекривену алуминијумском фолијом.
Можете да загревате месо и у микроталасној пећници. Брже ће се загрејати, а потребно је исто да ставите неки од влажних додатака. Међутим, стручњаци кажу да је ово најмање пожељан метод јер месо има тенденцију да се суши и буде мање сочно, али ако вам је време приоритет то је несумњиво најбољи начин. Уверите се да је месо топло пре сервирања.
ШТА ЈОШ МОЖЕТЕ ДА УРАДИТЕ СА ПЕЧЕНИМ МЕСОМ
Сигурно знате велики број рецепата, али најбоље би било да с овим месом правите сендвиче. Хладно месо са додацима свима прија, а можете и директно да га ставите у омиљену салату.
Можете да направите и неку чорбу ако вам је остало јунеће, телеће, јагњеће, ћуреће месо или пилетина. Без превише напора, заједно са поврћем и зачинима добићете брзо јело које може да буде и главни оброк.
Исецкајте остатке меса и помешајте са мајчином душицом, ловоровим листом, кромпиром, луком, празилуком, целером и шаргарепом, залијте водом у коју сте ставили коцку за супу и имаћете врхунски оброк. Чорбу сервиратјте уз топло, хрскаво пециво или тост.
Србија Данас/Стил/Пренела Ј.Ш.