Како решити проблем са надутошћу? Доктор одговара на најчешћа питања
Надутост и појачано пуштање ветрова су веома чести и доста непријатни симптоми.
Истраживања показују да око 15-30% популације има проблем са надутошћу. За настанак ових симптома одговорни су повећано уношење ваздуха и/или појачана продукција гасова у органима за варење. Како настају и на који начин можемо да смањимо стварање гасова, разговарамо са доц. др Душаном Поповићем, интернистом-гастроентерохепатологом у КБЦ „Др Драгиша Мишовић Дедиње“.
Повећано уношење ваздуха у дигестивни тракт (органе за варење) настаје услед неправилне исхране, нарочито уколико пацијенти једу брзо, халапљиво, уколико уносе велику количину газираних пића, уколико су пушачи и слично. Приликом нормалног процеса варења, у дигестивном тракту долази до продукције различитих гасова као што су: водоник, метан, водоник-сулфид, угљен-диоксид и други. Разлог за појачано стварање гасова у процесу варења може бити сама врста хране (махунарке, купус, лук, целер, шаргарепа и др), али и многи функционални и органски поремећаји. Од функционалних поремећаја то су: затвор, синдром нервозног дебелог црева и диспепсија. Посебну групу пацијената са надутошћу чине пацијенти који имају нормалну количину гаса у органима за варење, али је они „доживљавају” као појачану. То се назива висцерална хиперсензитивност, односно преосетљивост, која се често јавља код функционалних поремећаја црева, најчешће код синдрома нервозног дебелог црева.
Од органских поремећаја то могу бити недостаци различитих ензима у цревима (нарочито лактазе), обољења панкреаса, тумори и др. Пошто су органски разлози много озбиљнији, основни циљ детаљног гастроентеролошког испитивања је заправо правовремена дијагностика ове групе поремећаја, како би се започела адекватна терапија. Гастроентеролози се свакодневно сусрећу са пацијентима који имају проблем са надутошћу и гасовима.
Навешћу вам пример из клиничке праксе. Пацијенткиња старости 42 године, службеница, мајка једног детета, долази на преглед због појаве надутости, појачаног пуштања ветрова и повременог подригивања уназад 7 месеци. Тегобе су се интензивирале уназад месец дана, од када је имала стрес на послу. Исхрана је нередовна, често једе „у ходу”. Клинички преглед, основне лабораторијске анализе, анализе столице и ултразвучни преглед абдомена су нормални. Пацијенткиња нема симптома и знакова који би указивали на озбиљно органско обољење, међутим, пошто јој је отац боловао од карцинома колона, урађена је колоноскопија. Налаз колоноскопије је био уредан.
Пацијенткињи је саветован хигијенско-дијететски режим и препоручен Флобиан®, 1 капсула дневно, у трајању од 4 недеље. Флобиан® је природан и безбедан препарат, који као активну супстанцу има Л. плантарум 299в. Он смањује настанак гаса у цревима, као и осећај надутости. На контролном прегледу након месец дана, пацијенткиња наводи да се много боље осећа.