Киселина у ГРЛУ и надутост се ЛАКО лече - Уз празнично и СЛАВСКО ПРЕЈЕДАЊЕ обавезно користите овај ДОМАЋИ напитак
Празници су почели, а то значи неколико дана уживања у храни и пићу. Због овога постоји ризик од преједања, а ево шта у том случају морате урадити како бисте ублажили тегобе.
Гастроезофагеални рефлукс или рефлукс желудачног садржаја (ГЕРБ), познат и као рефлукс киселине, је чест медицински проблем који утиче на милоне људи, а понекад неки људи ни не схватају да га заправо имају.
Рефлукс желудачног садржаја може да проузрокује и друге болести. Према истраживачима, то може да погорша астму што доказује чињеница да већина астматичара има ГЕРБ.
Сезона празника и слава често доноси не само радост заједништва већ и изазов преједања, а то може резултирати печењем ждрела. Ево неколико савета како се носити са нелагодностима након обилних трпеза, чувајући здравље и уживајући у празничним радостима.
1. Хидратација
Најважнији корак након преједања је хидратација. Пијте пуно воде како бисте олакшали варење, елиминисали токсине и ублажили пецкање у ждрелу.
2. Топли напици
Природни биљни чајеви попут нане, камилице или ђумбира могу пружити олакшање. Топли напици умирују ждрело и подстичу пробаву.
3. Лаганија храна
Након оброка, бирајте лагану храну која је богата влакнима, попут воћа и поврћа. То ће помоћи у нормализацији пробаве.
4. Активност и шетња
Шетња након оброка помаже у ублажавању нелагодности. Активност подстиче пробаву и помаже у смањењу осећаја тежине.
5. Минт бомбоне
Минт бомбоне могу пружити тренутно олакшање. Њихов освежавајући укус може ублажити пецкање и придонети бољем осећају у ждрелу.
6. Ледомати
Узимање коцке леда може деловати умирујуће на надражено ждрело. Лагано пустите коцку леда да се топи у устима.
7. Избегавање прекомерне соли и масноће
Смањите унос слане и масне хране, јер ови састојци могу повећати осећај нелагодности.
8. Време одмора
Нека вашем телу буде дато довољно времена да свари оброк. Одморите се и избегавајте лежање одмах након јела.
9. Консултација с лекаром
Ако симптоми печења ждрела не пролазе или се погоршавају, консултујте се с лекаром. То може бити знак озбиљнијих проблема које треба истражити.
Паметно управљајте својим оброцима током празника, уживајте у храни, али и брините о свом здрављу. Уз ове савете, ваша празнична славља могу бити укусна и пријатна.
Србија Данас/Јована Шипчић