КО ПИЈЕ КАФУ ОВАКО, ЖИВИ ДУЖЕ: Напитак који продужава живот, а до сада се веровало да је ШТЕТНА
Најновија студија, објављена у часопису "Annals оф Интернал Медицине".
У недавној студији откривено је да људи који пију кафу живе дуже, чак и ако додају шећер у њу.
Научници су пратили 171.000 средовечних учесника у Великој Британији између 2009. и 2018. како би видели колика је вероватноћа да ће умрети у периоду од девет година.
СКОРО 4 КИЛОГРАМА ЗА НЕДЕЉУ ДАНА: Нутрициониста препоручује, ДОДАЈТЕ овај састојак у ВОДУ, помаже да смршате
СВАКО ЈУТРО И ВЕЧЕ УЗИМАЈТЕ ОВУ МОЋНУ МЕШАВИНУ: Јача имунитет у рекордном року
УЉЕ СЕ овако КВАРИ: Домаћице ЧУВАЈУ ову намирницу на ПОГРЕШАН НАЧИН, а у овом РОКУ мора да се ПОТРОШИ
Закључили су да одрасли који су уживали у овом популарном напитку имају до трећину мање шансе да умру млади.
Између 1,5 и 3,5 шољица дневно са кашичицом шећера смањила је ризик за 29 до 31 одсто, док је свака количина незаслађене црне кафе смањила опасност за између 16 и 21 одсто.
Др Дан Лиу, са Јужног медицинског универзитета у Кини, истакао је - Наша студија је открила да одрасли који свакодневно пију умерене количине кафе заслађене шећером имају око 30 одсто мање шансе да умру из било ког разлога у поређењу са онима који не пију кафу.
Људи који редовно пију кафу суочени су са мањом опасношћу од развоја срчаних обољења. Зрна кафе су препуна антиоксиданата који помажу телу да се бори са штетним ћелијама и хемикалијама.
Претходна истраживања су повезивала оне који пију кафу са нижим стопама дијабетеса типа 2, Alchajmerove, Паркинсонове и болести јетре.
Др Кристина Ви, заменица уредника часописа, додала је - Верује се да кафа доприноси антиоксидативним ефектима тела и кроз кофеин и хлорогенске киселине. За незаслађену кафу, они који су пили отприлике три шољице дневно имали су најмањи ризик. Међу потрошачима кафе заслађене шећером, најмањи ризик су имали они који пију отприлике две шољице дневно.
Свакодневно пијење више од 4,5 шољица заслађене кафе или конзумирање додатног млека и шећера у пићима за понети може умањити предности.
Др Двејн Мелор, дијететичар на Универзитету Астон, рекао је - Ово сугерише да би умерени унос кафе могао бити користан, али је важно запамтити шта бисте могли да имате са њом – ова студија није показала да ли је умакање кекса у кафу било добро или не, а камоли да узмете парче торте.