ОВА ХРАНА ЋЕ ВАМ ПОМОЋИ ДА ИМАТЕ БОЉЕ ПАМЋЕЊЕ: Имаћете бољу концентрацију, а мозак ће вам радити СЈАЈНО!
Укусна и веома ефикасна
Одређене намирнице чувају здравље мозга, побољшавају памћење и концентрацију, те спречавају Алцахјмерову болет и побољшавају расположење.
Сваки дан једете банане, а нисте свесни ШТА се све НАЛАЗИ у њима - Састојци због којих ћете добро размислити
Све више младих жена у Србији НЕ МОЖЕ ДА ЗАТРУДНИ због овог проблема са јајницима - ово су најчешћи симптоми
ЉУБИТЕЉ СТЕ КИСЕЛЕ ВОДЕ? Када чујете како утиче на ваш организам, узимаћете је сваки дан
Ако желите да учините нешто добро за свој мозак и побољшате маћење памћење и концентрацију, морате га снабдети важним нутријентима.
Ево шта треба да једете да би вам мозак боље функционисао:
1. Масну рибу
Када стручњаци говоре о храни за мозак, масна риба је често на врху листе. Ту се убрајају: лосос, пастрмка, туна, харинге и сардине. Све оне обилују омега-3 масним киселинама. Око 60% нашег мозга је направљено од масти, а половина те масти се састоји од омега-3 масних киселина које су неопходне за учење и памћење. Омега-3 помажу у превенцији Alchajmerove болести и депресије. Нека истраживања такође сугеришу да људи који редовно једу рибу обично имају више сиве материје у мозгу. Сива материја садржи већину нервних ћелија које контролишу доношење одлука, памћење и емоције.
2. Храна за мозак: Боровнице
Ово бобичасто воће обилује антоцијанима који имају снажно антиупално и антиоксидативно дејство. Антиоксиданси делују против оксидативног стреса и упале, стања која могу допринети старењу мозга и неуродегенеративним болестима. Утврђено је да се неки од антиоксиданата у боровницама акумулирају у мозгу и помажу у побољшању комуникације између можданих ћелија.
3. Куркуму
Куркумин, главни састојак овог зачина, моћно је антиоксидативно и антиинфламаторно једињење које може побољшати памћење код оболелих од Alchajmera.Takođe може помоћи у чишћењу амилоидних плакова који су обележје ове болести. Осим тога, куркумин ублажава депресију, јер повећава ниво серотонина и допамина – хормона који побољшавају расположење.
4. Броколи
Броколи је препун моћних биљних једињења, укључујући антиоксиданте. Такође је веома богат витамином К. У само 160 г куваног броколија налази се 100% препоручене дневне дозе овог витамина. Витамин К је растворљив у мастима и неопходан је за формирање сфинголипида, врсте масти која је густо упакована у мождане ћелије. Неколико студија које су обухватиле старије особе повезало је већи унос витамина К са бољим памћењем и когнитивним статусом. Осим витамина К, броколи садржи низ једињења која му дају антиинфламаторне и антиоксидативне ефекте, што може помоћи у заштити мозга од оштећења.
5. Храна за мозак: Семе бундеве
Семенке бундеве садрже моћне антиоксиданте који штите тело и мозак од оштећења слободних радикала. Такође су одличан извор магнезијума, гвожђа, цинка и бакра. Сваки од ових хранљивих састојака је важан за здравље мозга:
- Цинк: Овај елемент је кључан за нервну сигнализацију. Недостатак цинка је повезан са многим неуролошким стањима, укључујући Alchajmerovu болест, депресију и Паркинсонову болест.
- Магнезијум: Неопходан је за учење и памћење. Низак ниво магнезијума је повезан са многим неуролошким поремећајима, укључујући мигрену, депресију и епилепсију.
- Бакар: Мозак користи бакар да контролише нервне сигнале. А када су нивои бакра поремећени, постоји већи ризик од неуродегенеративних поремећаја, као што је Alchajmerova болест.
- Гвожђе: На недостатак гвожђа могу указивати мождана магла и оштећене мождане функције.