ОСВЕЖАВА ДАХ, ПОДСТИЧЕ ИЗБАЦИВАЊЕ ТЕЧНОСТИ - Семе ове БИЉКЕ помаже и код затвора, изузетно је пријатног укуса
Требало би га имати у кућној биљној апотеци!
Коморач, тј. морач је биљка из породице шаргарепа, а зове се још и дивља мирођија. У нашим крајевима није популаран ни приближно као на истоку или на пример, на Медитерану. Тамо се конзумира свеж и у виду зачина који се добија млевењем семенки. Веома је цењен јер садржи бројне минерале и антиоксиданте који штите тело од болести, нарочито од оних које проузрокује оксидативни стрес, укључујући дијабетес и гојазност. Повећава способност тела да апсорбује витамине и минерале, што је нарочито важно за јачање имунитета. Семенке коморача имају и антисептично дејство па се могу жвакати, за освежавање даха.
Промениће се СУДБИНА ЉУДИ РОЂЕНИХ у овом ПЕРИОДУ - Ови дани у СЕПТЕМБРУ доносе изузетну СРЕЋУ
ИМАЈУ ЈЕДНУ ВЕЛИКУ МАНУ - Све што треба да знате о ДЕВИЦИ пре него што је пустите у свој живот
Пошто семенке коморача садрже много влакана, поспешује пробаву и олакшава варење, а влакна у исто време дају осећај ситости, што спречава преједање, самим тим и унос непотребних калорија. То је један од најлакших начина да изгубите вишак килограма. Осим влакана, апетит сузбијају и етерична уља које коморач садржи.
Пошто садржи влакна, семе коморача нам помаже да одржимо здрав метаболизам и организму да лакше уклони токсине из тела. Такође, поспешује излучивање вишка воде из тела.
Како се користи семе коморача?
Ставите кашичицу семенки у шољу загрејане воде. Оставите да ври 5 минута па процедите. Можете по жељи додати лимун. Овај напитак пијте ујутру, поготову ако имате проблем са затвором. Семенке се могу додати у јела, имају благо слаткаст и ароматичан укус, а најбоље се слажу са поврћем и пиринчем.
Чај који подстиче мршављење
- 30г цвета хајдучице,
- 30 г кантриона
- 30 г семенки коморача
Све биљке помешајте. Три кашике мешавине ставите у пола литре кључале воде и оставите да ври 10 минута. Оставите да се охлади, па процедите и конзумирајте три пута дневно.