ЧИСТИ КРВ ОД ОТРОВА: Ево како да припремите ЧАЈ и чорбу од МЛАДЕ КОПРИВЕ, опоравља, ПУНА је ГВОЖЂА
Ускоро ће је бити на сваком кораку, искористите је!
Коприва је једна од најздравијих самониклих биљака, од коена до листова, за ублажабвање прехладе, детоксикацију, спречавање упала у организму, као диуретик, за мршављење, код неуредне менструације, проблема са органима дисајних путева и многим тегобама.
Коприва има бројна лековита својства, а често је један од водећих природних лекова у борби против анемије јер је богата гвожђем. Због тога је у исхрани користе често и вегани и вегетаријанци.
ДАЛИЛА ПЕРЕ КОСУ ЈЕДНОМ НЕДЕЉНО: Задругарка открила како се негује, овај ПРОИЗВОД обавезно КОРИСТИ
Зове га "ЗЛАТО У ТЕГЛИ": Свако јутро узимала ЈЕДНУ КАШЧИЦУ овог ЕЛИКСИРА, ОДУШЕВИО је ефекат за пар дана
Млада коприва је савршен прочишћивач крви регулише шећер, може помоћи код уринарних проблема (посебно корен), позитивно утиче на кости и спречава задржавање воде у телу.
Сезона младе коприве почиње почетком пролећа, па идите у природу и искористите ову лековту биљку на следеће начине:
- Корен коприве користи се код увећања простате, проблема са полицистичним јајницима, за детоксикацију организма, смањење ризика од упале и лечење уринарних инфекција. Најчешће се корен коприве претвори у прах, па с еод њега прави тинктура, односно раствара се у алкохолу.
- Од листова коприве се припрема чај против анемије и камена у бешици. Потребно је да супену кашику листова коприве прелијете кључалом водом, па оставите да одстоји око 20 минута. Процедите и попијте.
- Употеба коприве у јелима постоји још од давнина. наше баке су чето правиле чорбе од младе коприве, додавале је у кувани пасуљ, а данас се коприва убацује и у салате, смутије и служи са сосевима и прилозима.
- Млада коприва служи и за лепоту, а посебно се препоручује код опадања косе и за слабу и ретку косу. 400г свеже коприве прелијте са водом, тако да сва коприва буд епотопљен ау води. Поклопите и оставите да одстоји преко ноћи, па сутрадан процедите. Након следећег прања, косу исперите добро овом течношћу и трљајте прстима теме док испирате. Кроз пар недеља приметићете побољшање.
Напомена: Пре употребе природног лека од коприве консултујте се са својим лекаром.
Припрема чаја
Једну кафену кашичицу уситњеног корена коприве прелити са 150 мл хладне воде, загрејати до кључања и после 10 минута процедити. Пити три пута дневно по шољу чаја. Супену кашику листа коприве прелити са 200 мл хладне воде, брзо загрејати до кључања. Суд поклопити и оставити да стоји 10 минута. Процедити и пити три пута дневно по шољу чаја.
Рецепт за чорбу од зеља и коприве
Састојци:
- 2 везе жеља
- 300 г младих листова коприве
- шака пиринча
- веза першуна
- 1 главица црног лука
- 1 шаргарепа
- уље
- 2 чена белог лука
- 1,5 кашичица соли
- по жељи павлака
- 1 кашичица млевене паприке
Припрема:
Очистите зеље и коприву и ставите да се кувају на средњој ватри. Исецкајте на ситно црни лук, загрејте уље у већој шерпи и додајте лук, па динстајте на благој ватри. Изрендајте шаргарепу, па додајте у лук. Додајте млевену паприку, промешајте, па склоните са ватре.
Скувану коприву и зеље процедите, оставите мало да с еохлади, па исецкајте на ситно. У лук сипајте зеље и коприву и заједно све динстајте пар минута на благој ватри, па посолите и промешајте. Долијте пиринач и прелијте водом.
Кувајте око 20 минута док пиринач не буде скуван, па додајте исецкани бели лук и исцекан першун. Оставите да се кува још пар минута. Послужите по жељи уз кашику павлаке.