Једете и КОШТИЦЕ ЛУБЕНИЦЕ? Ево како то утиче на ваше ЗДРАВЉЕ - баке су нас ПОГРЕШНО училе!
Није на одмет знати...
Раније су наше баке веровале да, уколико једемо коштице лубенице, можемо заправо наштетити свом здрављу, тако што ће нам се на пример запушити црева.
Међутим, то никако није тачно, чак напротив. Наука је показала да је скоро сваки део лубенице јестив и веома здрав.
Да ли је ово НАЈГОРА ВЕРИДБА ИКАДА? Девојка се ТРЕСЛА од страха, а све је била НАМЕШТАЉКА! (ВИДЕО)
"ТО ЈЕ ОПАСНО" Мама одушевила мини јајима која спрема ћерки, а онда су је стручњаци напали! (ВИДЕО)
БЕЗ ОВОГА НЕ ИЗЛАЗИТЕ НАПОЉЕ: Бојана Ристивојевић показала модни детаљ који је ОБАВЕЗАН овог лета! (ФОТО)
Лубеница је сезонско поврће богато многим хранљивим састојцима. Садржи антиоксидансе, магнезијум, калијум, калцијум, гвожђе, мононезасићене и полинезасићене масне киселине. Од витамина садржи А, Б и Ц. Лубеница хидрира организам, реминерализује га, а такође има антиоксидантно и диуретско дејство.
Већина нас занемарује и одбацује коштице лубенице, а управо оне садрже невероватне предности за здравље, са којима ћемо вас сада упознати.
1. Коштице лубенице делују као лаксатив
Многе коштице, присутне у разним врстама воћа и поврћа, делују као природни лаксативи, побољшавају рад црева. Многи људи једу лубеницу са све коштицама, док остали чувају и суше коштице, да би од њих касније кували чај, који помаже код упорног затвора. Коштице семенке користе се и за лечење цревних паразита.
2. Коштице лубенице прочишћавају организам и чувају здравље бубрега
Чај од коштица лубенице се још од давнина користио као ефикасан природни лек за прочишћавање бубрега и разбијање камена у бубрегу. Коштице лубенице имају диуретско дејство, прочишћавају организам, елиминишу наталожене токсине и побољшавају рад бубрега. Могу елиминисати материје које се таложе у бубрезима, формирајући камен или песак.
Припрема чаја: 4 кашике свежих коштица лубенице измрвите или самељите воденицом. Затим их током 15 минута кувајте у 2 литра воде. Ову дозу чаја поделити и пити током 2 дана заредом, а трећег дана направите паузу. Овај чај конзумирајте током неколико недеља, поменутом методом, 2 дана пити чај, па 1 дан пауза, и тако редом.
3. Коштице лубенице за кардио-васкуларно здравље
У коштицама лубенице присутни су антиоксиданси, који благотворно утичу на крвне судове, шире их, тако да су идеалне за особе које пате од артеросклерозе, високог крвног притиска (хипертензије) или ангине пекторис. Такође, корисне су и за јачање срчаног мишића.
4. Коштице лубенице су јако хранљиве
Због своје нутритивне вредности, штета је да бацате коштице лубенице, искористите их! Ове тамне семенке богате су ликопеном, моћним антиоксидансом који се такође налази и у парадајзу. Осим тога, садрже велику количину магнезијума и цинка. Препоручују се за особе са хроничним умором.
5. Коштице лубенице за мушкарце
Ове коштице користе се за лечење упале простате, обољења које се често јавља код мушкараца старијих од 40 година. Такође се користе и за побољшавање потенције и либида. Оно што треба да урадите је да скувате чај од ових коштица. Узмите 2 кашике осушених и самлевених коштица од лубенице, и прелијте их са ½ л прокључале воде. Оставите да течност одстоји око 30 минута, а затим је можете конзумирати, без цеђења. Поменуту дозу пијте сваког дана, током неколико недеља. Први резултати се могу приметити већ након 10 дана конзумирања овог чаја.
6. Коштице лубенице за лечење Ешерихије коли
Чај од коштица лубенице представља један од најбољих природних лекова за елиминисање бактерије ешерихије цоли. За припрему овог чаја сакупите 30-40 свежих коштица лубенице (мада се могу користити и осушене). Уситните их (измрвите, самељите) и ставите у 1 литар воде, да се кувају око 10 минута. Након кувања оставите да се чај охлади, затим га попијте (можете га држати и у фрижидеру, по портеби). Свакодневно пити 1 литар овог чаја, током неколико недеља, или неколико месеци, тачније, док у потпуности не избаците ешерихију коли. Препоручујемо вам да током лета сакупите довољну количину семенки лубенице, како бисте могли да их користите за припрему чаја и након лета, када лубенице не буду више доступне. Овај чај могу конзумирати и деца и одрасли.
Поред тога што их можете користити за припрему чаја, коштице лубенице такође можете и пећи. Црне коштице лубенице оперите и ставите их на крпу да се осуше (или на папир). Када се осуше, пеците их у рерни на умереној температури током 20-25 минута. Никако их немојте пећи на високој температури, јер ћете тако уништити све њихове лековите састојке. Током печења, коштице повремено попрскати са мало воде и соли. Овако припремљење коштице лубенице, омиљене су код Египћана.