Кромпир је ПРОКЛИЈАО, а ипак га једете? Нисте ни свесни каквом РИЗИКУ се излажете!
Сви га имамо у кихињи, али под посебним условима може постати веома опасан.
Кромпир је намирница коју готово увек имамо код куће јер је пактичан, може се спремити на много начина, а притом је и укусан, и даје пуно енергије. Ако га чувате на тамном и хладном месту, дуже ће остати свеж, међутим, ретко коме се никада није догодило да му кромпир проклија пре употребе, поготово јер већином живимо у становима и немамо могућност да га сместимо на хладно место.
![](https://www.sd.rs/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2023/07/12/shutterstock_2266054659.jpg?itok=Tu_7j3ts)
"НА ХЛЕБ ДА ИХ МАЖЕШ!" Ова три знака важе за ПРАВЕ ДОБРИЦЕ, обасипаће вас љубављу и пажњом, нема шансе да вас изневере
![](https://www.sd.rs/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2022/07/29/shutterstock_1414222967.jpg?itok=AzmSqsbn)
ПРОБИОТИК ЛИМУНАДА ЧИСТИ ЦРЕВА: Од три састојка направите еликсир за имунитет, детокс и бољу пробаву
Чињеницу да је проклија обично игноришемо. Једноставно уклонимо клице и припремимо га како смо и замислили. Ипак није сваки проклијали кромпир јестив. На шта треба обратити пажњу.
Треба проценити колико је кромпир проклијао - да ли су клице кратке и нема их пуно или су се већ доста разрасле. Што их је више, то је у кромпиру више соланина, благо токсичне материје која код људи може да изазове симптоме попут главобоље, пролива и повраћања.
Ако су клице избиле упркос правилном складиштењу, најбоље је да пажљивије прегледате кромпир. Ако је кртола, осим што има клице, мекана и наборана, врло је вероватно да у себи има велику количину соланина и не би смела више да се једе.
Али, ако је кромпир и даље тврд и има своју форму, а проклијао је тек на неколико места, слободно га једите и даље. Једно је јасно - клице, исто као и делове кромпира који су зелени треба уклонити. Тада нема опасности по здравље, чак ни код проклијалог кромпира.