КУМКВАТ: Ова цитрусна воћка је прави чувар вашег целокупног здравља
Воћка злата вредна.
Кумкват спада у групу цитрусног воћа, слаткастог окуса и једе се са кором. Првобитно је узгајан у Кини, а данас се његова производња проширила по целом свету.
БРЗО И ЈЕДНОСТАВНО: Маска за лице од МАНДАРИНЕ, опоравиће твоју кожу током ХЛАДНИХ зимских дана!
Ово воће садржи велике количине витамина А, Ц и Е као и фитонутријената који штите од лошег утицаја слободних радикала.
Због велике концентрације витамина Ц, одличан је за јачање имунитета, а штити и од прехладе, грипа као и других инфекција.
Кумкват је веома користан за кардиоваскуларно здравље. Конзумирањем кумквата снижава се холестерол и триглицериди у крви што утиче на добар проток крви и смањење ризика од можданог и срчаног удара.
Ова воћка је богата калијумом који одржава добар ниво течности у телу, а то је од великог значаја за добар крвни притисак. Присутне су и омега 3 и омега 6 масне киселине које доприносе добром здрављу кардиоваскуларног система.
Због свих антиоксиданата и здравих дијеталних влакана,кумкват је одличан за смањење ризика од дијабетеса типа 2.
Фитонутријенти, антиоксиданти и танини су снажни борци против упалних процеса у организму које проузрокују слободни радикали. Ово воће се показало одлично у превенцији артритиса.
За подизање енергетског нивоа, кумкват је одличан избор. Она је добар извор рибофлавина који доказано убрзава метаболизам и потпомаже пробаву угљикохидрата, протеина и масти.
Пре јела ову воћку мало протрљајте међу прстима, да отпусти сокове и уља која имају и цитрусни укус и на овај начин ће бити пуно укуснији. По укусу највише подсећа на мандарину, а једина разлика је у облику и што је кора довољно мекана да се може да се једе.
МУЧНИНА, ПОВРАЋАЊЕ, ОСИП: Алергија на цитрусе може да буде веома озбиљна
Од овог воћа се моће правити слатко, џемови, сокови и пите, шта год вам падне на памет.
Пустите машти на вољу и уживајте у феноменалном укусу.