Ово ОДМАХ БАЦАЈТЕ - Намирнице које су ИЗУЗЕТНО ТОКСИЧНЕ када им истекне рок, нису више за конзумацију
Избегавајте их!
И док се многа храна може да се једе и након истека рока трајања, јер ти датуми говоре најчешће о њеном квалитету, а не сигурности, ипак постоје намирнице које захтевају строго придржавање рока трајања
Ову храну је најбоље да баците одмах након што јој истекне рок трајања:
Меки сиреви
Трајање: Једна до две недеље, у зависности од врсте меког сира, међутим, треба их бацити на први знак кварења. Тврђи сиреви попут гауде имају дужи рок у фрижидеру јер бактерије и плесни теже продиру у њих. Ипак, након отварања тврди и прерађени сиреви трају око три до четири недеље, према стручњацима. Мекши сиреви попут рикоте, крем сира или козјег сира осетљивији су на бактерије и треба их бацити на први знак кварења или након истека рока, што год наступи пре.
Ово су НАЈСТАРИЈИ ПРИРОДНИ ЛЕКОВИ против ПРЕХЛАДЕ - Биљке које се вековима користе, помажу код кашља и упале грла
Истина О ВОЋНИМ ЧАЈЕВИМА! Ево шта уносите у организам када их пијете и колико су здрави
Храна у теглама
Трајање: Месец или годину, у зависности од хране, међутим, треба да се баци ако се јави промена боје или необичан мирис. Можда се чини да намази и умаци трају вечно, али то што су у стакленој посуди у хладном фрижидеру не значи да су недодирљиви бактеријама.
Кад отворите поклопац, сигурност хране је нарушена и треба да искористите намирнице на време, осим тога, док, на пример, правите сендвиче, уроните нож у посуду и обришете га о сендвич, а затим га вратите натраг у посуду - чинећи то, враћате неке од бактерија назад у спремник. Сенф може да трајате до годину дана у фрижидеру, али избаците салсу након месец дана, мајонез након два, BBQ умак након четири месеца и кечап након шест. Али ако приметите да плута вода на врху, промену боје или чудан мирис, најбоље је да храну баците без обзира на то колико је дуго била у фрижидеру.
Кромпир салата
Трајање: Три до пет дана. Слично намазима у теглама, салате од кромпира, туњевине или јаја осетљивије су на развој бактерија јер су им изложеније. А након што је ваша салата контаминирана, постоји већи ризик од тровања храном.