ЛЕКОВИТО ХЕЉДИНО БРАШНО: Регулише пробаву, снижава холестерол, не садржи глутен (РЕЦЕПТ)
Хељда тако може да помогне у смањивању нивоа шећера у крви, спуштању високог притиска и холестерола. Осим тога ће одржавати здравље крвних судова и читавог кардиоваскуларног система те смањивати ризик од настанка рака
Хељда потиче из Азије, а на нашем подручју се користи као житарица иако то није.
Потрошња ове биљке већ је стварно разнолика и то у многим земљама. Ботанички припада у категорију зељастог поврћа док се у неким културама сврстава међу воћке. Због своје храњивости, у кулинарству се сматра житарицом. Ради се о семенкама величине оних од пшенице, али мало занимљивије троугласте форме. Најчешће се користи као замена за пиринач или се од ње праве каше. Хељдино брашно може бити тамније и светлије боје и не садржи глутен.
ИСТРАЖИВАЊА ПОКАЗУЈУ: Шта год урадили да изгледате млађе БЕЗ ОВОГА ЈЕ ТО ПОТПУНО НЕМОГУЋЕ!
ОВО ИМЕ ДОНОСИ СРЕЋУ: Популарно је у Србији, а многи не знају његово моћно значење
УНАКАЗИО ЈЕ ПОПУЛАРНИ ТРЕТМАН који Српкиње обожавају: "Хтела сам да скинем беле длачице, а сада имам браду"
Лековитост хељдиног брашна
Брашно од хељде одлично је за ваше здравље јер је богато угљеним хидратима, а осим тога не подиже ниво глукозе у крви. Из тог разлога је погодна за коришћење код особа које имају проблема са пробавом, али и код особа које пате од шећерних болести. С обзиром на то да не садржи ни глутен, може да се користи и код особа које пате од целијакије.
Хељда је храна богата влакнима. Осим тога у себи садржи:
осам есенцијалних аминокиселина
флавоноиде, највише рутина
минерале – фосфор, магнезијум, гвожђе, цинк, бакар и манган
витамине
протеине – у 100 грама хељде налази се око 11,7 грама протеина
угљено хидрате – у 100 грама хељде налази се око 70,7 грама угљених хидрата
мали број калорија – на 100 грама налази се сам 351 калорија
Хељда тако може да помогне у смањивању нивоа шећера у крви, спуштању високог притиска и холестерола. Осим тога ће одржавати здравље крвних судова и читавог кардиоваскуларног система те смањивати ризик од настанка рака. Производи с хељдиним брашном помоћи ће у јачању концентрације и памћење. Осим што чисти крв, помаже и у пробави у смислу чишћења црева и нормализовања метаболизма.
Како јести хељдино брашно
Хељдино брашно је одлично за коришћење уз обично брашно које можда сада користите. Ако га додајете за прављење теста за палачинке или хлеб и пецива, осетићете како тесто има нежнију структуру и укус маслаца. Уз то ће бити и нутритивно квалитетнији.
Ако желите да правите палачинке од хељдиног брашна, ово су вам потребни састојци:
100 грама хељдиног брашна
100 грама пиринчаног брашна
25 грама шећера
пола кашичице соде бикарбоне
пола кашичице соли
25 грама маслаца
350 мл млека или воде (најбоље је пола – пола)
Припремају се тако да у једној посуди помешате суве састојке, а у другој млеко и маслац. Након тога помешајте све заједно и оставите да стоји 30-ак минута. Уколико вам је тесто превише густо можете додати још млека. Густина треба да буде као и код обичних палачинки. А пеку се исто као и обичне палачинке.
Хељдино брашно за нормализирање пробаве
У неким случајевима се хељдино брашно може користити за побољшање читавог метаболизма, посебно ако се узима у комбинацији с кефиром. Овакав напитак треба да се једе ујутро, пола сата пре јела. Након тога не би требало да једете барем три сата. Ако вам је превише кисело можете да га засладите с мало меда. Овакав напитак се треба користити 14 дана.