Ако волите љуту храну, онда морате да будете свесни да постоје позитивне и негативне стране оваквог начина исхране.
Зачињена храна утиче на цео организам, а многим људима љутина смета.
А занимљиво је погледати шта се догађа у организму када једемо љуту храну:
БУДИТЕ ОПРЕЗНИ! Ова РЕЧЕНИЦА може бити ОПАСНА ПО ЗДРАВЉЕ, стручњак објашњава ЗАШТО!
БУДИТЕ ОПРЕЗНИ! Ова РЕЧЕНИЦА може бити ОПАСНА ПО ЗДРАВЉЕ, стручњак објашњава ЗАШТО!
БРЗЕ ВЕЖБЕ БЕЗ УПАЛЕ МИШИЋА: 4 издржаја за раван стомак и затегнуте руке и ноге
БРЗЕ ВЕЖБЕ БЕЗ УПАЛЕ МИШИЋА: 4 издржаја за раван стомак и затегнуте руке и ноге
Жене треба да знају: Мушкарцу је ово потребније од с*кса
Жене треба да знају: Мушкарцу је ово потребније од с*кса
Предности:
Губљење килограма
Једење љуте хране је лак начин да сагорите вишак масти. Капсаицин из љутих папричица, који даје осећај љутине у устима, повећава потрошњу енергије и сагоревање масти.
Повећава се толеранција на бол
Иако то звучи чудно, нарочито када се има у виду да једење љуте хране неким људима може да представља бол, научници тврде да капсаицин утиче на супстанце у мозгу које су одговорне за осећања бола. Капсаицин “вара” мозак да не осећа бол.
Јачање имуног истема
Када једете зачињену храну, тело се обогаћује антиоксидансима. То је од велике помоћи нарочито у сезони грипа јер антиоксиданси нас штите од клица и бактерија које нападају наше тело.
Смањење уношења шећера
Експерти наводе да љута храна може да смањи нашу потребу за шећером. После зачињене хране, веома ретко ћете пожелети да поједете нешто слатко
А негативне стране су:
Чуло укуса ће ослабити
Језик ће први “настрадати” и неугодан осећај пецкања представља у ствари, праве опекотине. Због тога нећете моћи да осетите све укусе као раније, али то је само привремено стање. Наравно, под условом да не једете зачињену храну баш сваки дан и то у дужем периоду.
Алергијска реакција
Неки људи кажу да им лице отекне и да осећају свраб после љуте хране. То се дешава јер љуте папричице могу да изазову алергију и ово је за појединце реакција на љутину.
Стомачни проблеми
Ако имате осетљив стомак, зачињена храна вероватно није добра идеја. Прво, можете да добијете дијареју, друго, може да изазове привремени гастритис и на крају, ако већ имате неке стомачне проблеме, они ће се највероватније још више погоршати.
Горушица
Комбинација киселина у љутим папричицама изазива иритацију у желуцу и ово стање може на дуже стазе, да постане и хронично. Ако већ имате проблема са горушицом, они ће се само повећати. Пробајте да попијете млеко или да љутину “разбијете” сладоледом.
У БОРБИ ПРОТИВ ВИРУСА И ГРИПА: Ово су ЈЕСЕЊЕ намирнице које ПОДИЖУ ИМУНИТЕТ и ШТИТЕ од БОЛЕСТИ
У БОРБИ ПРОТИВ ВИРУСА И ГРИПА: Ово су ЈЕСЕЊЕ намирнице које ПОДИЖУ ИМУНИТЕТ и ШТИТЕ од БОЛЕСТИ