ЛОШЕ НАВИКЕ КОЈЕ ДОВОДЕ ДО ГУБИТКА КОШТАНЕ МАСЕ - Водите рачуна о ИСХРАНИ док није касно! ОВЕ намирнице чувају скелет
Ово треба да уврстите у свој јеловник да бисте избегли проблеме са костима
Навике у исхрани је увек могуће мењати, то знају сви који су успешно мршавили или прилагођавали свој јеловник да би побољшали своје здравље. Када је наша коштана маса у питању, треба знати да она до 30. године живота достиже свој врхунац.
Наиме, свако ко је икада преживео неки прелом, зна од какве је важности здравље нашег мишићно-скелетног система.
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2021/02/19/profimedia-0253460908.jpg?itok=SFRJv_TR)
СНИЖАВА ХОЛЕСТЕРОЛ, СПРЕЧАВА ДИЈАБЕТЕС, ПОПРАВЉА РАСПОЛОЖЕЊЕ: Ово воће је ИЗВОР ЗДРАВЉА, а од њега се прави ЛЕКОВИТ ЧАЈ
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2018/11/20/profimedia-0151880972.jpg?itok=NflZXcfG)
НИШТА БОЉЕ НЕ ЧИСТИ ПЛУЋА ОД ОВОГ НАПИТКА: Ублажава кашаљ, избацује шлајм и наталожене токсине! (РЕЦЕПТ)
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2022/07/25/sd_-_2022-07-25t225654.988.jpg?itok=5cCPBVpr)
ДОДАЈТЕ СВАКО ЈУТРО ОВО У ВРУЋУ КАФУ И ПУЦАЋЕТЕ ОД ЕНЕРГИЈЕ ЦЕО ДАН! Има и друге здравствене бенефите!
Ипак, постоје неке намирнице које свесно избацујемо из исхране, без икакве представе о значају које оне имају у очувању наше коштане масе.
Наравно, ради се о намирницама које су богате калцијумом, попут млека и млечних производа. Треба напоменути да уколико пијете биљне алтернативе уместо млека и конзумирате црвено месо уместо плаве рибе, вашем организму ускраћујете преко потребан унос калцијума и витамина Д. Управо ове две материје су заслужне за јаке и здраве кости.
Можда и нисте то знали, али готово целокупам калцијум у нашем телу је складиштен баш у костима. Калцијум-хидроксиапатит је минерал који сачињава 66 одсто наших костију, а управо оне ће сносити највећу цену уколико покушавате да избегнете унос калцијума. Одрасли би током дана требало да унесу 1000 милиграма ове материје, а жене после педесете чак 1200 милиграма. Разлог за то је менопауза, у којој се повећава шанса за развој остеопорозе.
Намирнице које садрже калцијум у довољним количинама укључују млеко, јогурт, тофу, сарделе и друге врсте хране на којима обично пише да су обогаћене калцијумом. Ове изворе калцијума би требало уносити на дневној бази. Ипак, уколико се испостави да ваша исхрана не може да задовољи ваше дневне потребе за калцијумом, требало би да се консултујете са стручњаком. Ваш изабрани лекар вам препоручити суплементе који ће вам помоћи у очувању здравља ваших костију.