ИСТРАЖИВАЊЕ СТАРО 28. ГОДИНА: Намирница коју сви имамо у кући продужава живот и смањује ризик од најтежих болести
Укључите га у исхрану ако већ нисте.
Маслиново уље важи за једну од најздравијих намирница на свету, а недавно је и објављена студија која то потврђује и у којој се наводе многи делотворни ефекти овог производа.
У понедељак је у "Јоурнал оф the Америцан College оф Cardiology" објављена студија која је показала да људи који конзумирају више од пола кашике (7 грама) маслиновог уља дневно имају мањи ризик од умирања од кардиоваскуларних болести, рака, неуродегенеративних болести и респираторних болести.
Маслиново уље је најадекватнија замена за масноће
Између осталог, научници су открили да људи живе дуже када 10 грама маргарина, маслаца, мајонеза и млечне масти дневно замене маслиновим уљем.
Ток истраживања
За студију су истраживачи, на челу с Мартом Гаш-Фере, научницом на Одељењу за исхрану на Харварду, анализирали 60.582 жене и 31.801 мушкарца који су учествовали у студији здравља медицинских сестара и студији праћења здравствених радника, наводи "Fox News".
Нико од учесника није имао кардиоваскуларне болести или рак када је студија почела 1990. године, а сваке четири године учесници су процењивани упитником који их је питао колико често конзумирају одређене врсте масти и уља и које врсте уља користе за кување.
Истраживачи су открили да су учесници који су конзумирали више маслиновог уља били физички активнији, мање пушили, конзумирали више воћа и поврћа и чешће се радило о људима који су били јужноевропског или медитеранског порекла.
Током 28 година истраживања међу учесницима је умрло 36.856 особа.
У поређењу са онима који су ретко или никад конзумирали маслиново уље, испитаници који су конзумирали највише маслиновог уља су имали 19% мањи ризик од кардиоваскуларне смртности, 17% мањи ризик од рака, 29% мањи ризик од неуродегенеративне смртности и 18% мањи ризик од респираторне смртности, наводи "Fox News".
Када су учесници заменили друге масти, укључујући маргарин, маслац, мајонез и млечне масти, маслиновим уљем, ризик од смрти смањен је између 8 и 34 посто, показало је истраживање.
Незасићена биљна уља су најбоља опција
"Наши налази подупиру тренутне прехрамбене препоруке за повећање уноса маслиновог уља и других незасићених биљних уља. Клиничари би требало да се саветују са пацијентима да одређене масти, попут маргарина и маслаца, замене маслиновим уљем како би побољшали своје здравље. Наша студија помаже у изради конкретнијих препорука које ће пацијенти лакше да разумеју и, надамо се, имплементирати у своју исхрану", рекла је Марта, главна ауторка студије, у саопштењу за јавност.
Додатна истраживања су важна
У уводу студије Сузан Ц. Ларсон, професорка епидемиологије на Институту Каролинска у Стокхолму, рекла је да и даље недостаје истраживања на ту тему.
- Тренутна студија и претходне студије откриле су да конзумација маслиновог уља може да има здравствене предности, међутим, остаје неколико питања, као на пример да ли су асоцијације узрочне или лажне, да ли је конзумација маслиновог уља заштита само од одређених кардиоваскуларних болести, као што су мождани удар и фибрилација атрија или и од других болести и узрока смрти? Која је количина маслиновог уља потребна за заштитни учинак? Потребно је више истраживања како би се решили бројни проблеми и питања - наводи "Fox News".