МИРИСНА, УКУСНА, А ОДРЖАВА ТЕ ВИТКОМ! Ову намирницу ћеш сада сигурно још више да волиш!
Њене благодети су велике.
Мирисне и укусне, богате витаминима Ц, Б1 и Б2 и провитамином А, дуње су прави еликсир здравља, а због обиља влакана и пектина и мале калоријске вредности (само 57 калорија у 100 г), нутриционисти их посебно препоручују дамама које желе да сачувају витку линију.
Садрже и калијум, натријум, цинк, гвожђе, бакар, танине и органске киселине. Плодови могу да се једу пресни, али се чешће користе за припремање слатког, сокова, компота, џемова и надалеко чувене ракије дуњеваче. Осим што је хранљиво, ово воће се вековима користи и као лек.
Сок од дуња освежава и јача слузокожу усне шупљине, желуца и црева, ублажава кашаљ, астму и акутну дијареју. С друге стране, танини и слуз садржани у овом воћу спречавају инфективне болести. Печена и кувана дуња посебно се препоручује против упале ждрела и слузокоже желуца, као и за лечење малокрвности.