МНОГИ ПРАВЕ ОВУ ГРЕШКУ: Ево како се ПРАВИЛНО једе ЦРНИ ЛУК!
Није на одмет знати...
Лук је једна од намирница које се налазе у свим кухињама света и састојак је скоро сваког јела. Иако има мирис који многима не одговара, он садржи сплет хранљивих састојака неопходних за здравље људи. Ово су само неки од њих.

НЕ ИГНОРИШИТЕ ИХ: Ово су сигурни симптоми ДЕПРЕСИЈЕ, позната докторка открива како да их спречите!

КРАДУ ЕНЕРГИЈУ: Због ових НАМИРНИЦА се стално осећаш УМОРНО, неке од њих СМАТРАЈУ се веома ЗДРАВИМ

УБЛАЖАВАЈУ СТАРЕЊЕ: Ове навике у свакодневном неговању КОЖЕ помажу да остане ЗАТЕГНУТА И хидрирана
Лук је извор витамина Ц
Све врсте лука се сматрају добрим извором овог витамина. Витамин Ц помаже телу да формира крвне судове, колаген, хрскавицу… Такође је антиоксиданс који се бори против слободних радикала. То су молекули које тело прави и који понекад могу да изазову различита оштећења. Стручњаци препоручују 90 милиграма витамина Ц дневно. То је дневна вредност или количина хранљиве материје која треба да се уноси сваки дан. Један црни лук просечне величине има 9 до 18 одсто вредности дневног уноса.
Лук је извор влакана
Лук садржи две врсте влакана – дијететска и пребиотичка. Једна шоља има 12 процената, односно од 21 до 38 грама који су потребни за унос сваки дан. Влакна нам помажу да дуже осећамо ситост и за редовну столицу. А кад се осећамо ситим, мање је вероватно да ћемо појести велике количине хране. Све то заједно помаже у смањењу ризика од гојазности. Пребиотска влакна хране ваше корисне цревне бактерије (пробиотике) како би могли да се размножавају.
Богат је антиоксидансима
Све врсте лука имају кверцетин – једињења флавоноида које има антиоксидативно деловање. Кверцетин је познат по томе што има противупална својства, помаже телу да произведе витамин Е и штити га од многих облика рака. Сваки лук садржи антиоксиданте, али црвени и црни га имају више од белог лука.
Садржи витамин Б6
Један средњи лук има око 8 процената препоручене дневне вредности витамина Б6. Витамин Б6 помаже телу да формира црвена крвна зрнца. Такође, разграђује протеине и може бити од помоћи женама у ПМС и са јутарњом мучнином.
Сиров лук је најздравији
Од лука највише користи има ако се једе сиров. Може да се нареже на коцкице и убаци у салате или омлете. Или исечене колутове црног лука можемо да додамо на сендвиче. Пустите машту на вољу. Такође, може лагано да се динста, да мало омекша, а да не изгуби превише добрих хранљивих материја. Куван црни лук није лош, али – једноставно нема толико хранљивих материја као сиров.
Напаравите брзу туршију од црвеног лука
А сада рецепт који није карактеристичан за нашу кухињу. Нарежите црвени лук и ставите га у сирће од црног вина и додајте мало соли. Оставите тако да стоји 15 минута, с тим да на сваких 5 минута окрећете колутове да би се обе стране натопиле овим сосом. Кад је туршија готова, уз то послужите печено месо, хамбургере, салате или такосе.
Пуњене тортиље
Лагано динстајте нарезани црни лук, паприку, омиљене протеине у уљу и неколико кашикица соје са мало Вочестер соса, ако га имате. Јело послужите у кукурузним тортиљама или преко смеђег пиринча са салсом, павлаком и авокадом. Плус, можете да додате сирови лук у авокадо.
Испирање лука
Црни лук садржи једињење пропанентијални ц – оксид због кога очи сузе. Већи део једињења је у корену. Ако је сиров и прејак, исецкајте га и потопите у хладну воду како бисте смањили његов интензивни укус.
Савети за чување лука
Црни лук чувајте на хладном, сувом и добро проветреном месту (најбоље подрум, ко има), а не у фрижидеру. Када га исечете или огулите, можете га држати у фрижидеру 7 до 10 дана. Али, држите га даље од кромпира – лук тера кромпир да проклија.
Како одабрати лук и одстранити мирис
Потражите на пијаци црни лук чија је главица чврста, без меких делова, суве спољне љуске. Када узмете у руку, треба да осетите да је тежак и не треба да има никакав мирис. Уколико осећате мирис лука на рукама дуго након спремљеног ручка или вечере, натрљајте руке лимуновим соком како би неутралисали интензиван мирис.