РЕШИТЕ СЕ ГОРУШИЦЕ: ОВО су намирнице које ВАМ праве проблеме у ЖЕЛУЦУ!
Добро обратите пажњу...
Одређена врста хране и напитака може да изазове иритацију желуца и буде узрок појаве горушице.
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2020/10/20/profimedia-0169617844.jpg?itok=1Sn6lGjf)
НЕДЕЉНА ИДИЛА: Дневни хороскоп обећава ЉУБАВНИ ПРОЦВАТ, а ево КОГА чека ДВОСТРУКИ ДОБИТАК!
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2021/10/11/horoskoppp.jpg?itok=AXiI3-dP)
ТВРДОГЛАВИ и у љубави ПОШТЕНИ: ОВАЈ хороскопски знак је рођен да буде УСПЕШАН!
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2021/10/17/profimedia-0265505812.jpg?itok=BJVCPLoZ)
Контролишите ДИЈАБЕТЕС БЕЗ ЛЕКОВА: Потпуно природан начин да снизите ниво шећера у крви, ЕВО шта каже НАУКА
Када осети бол у грудима, већина људи прво помисли на срце и инфаркт, а мало њих на желудац и горушицу. Такав бол може се појавити када се желудачна киселина врати, или се рефлуксира, и иритира једњак. Одређена врста хране може изазвати иритацију желуца и због тога је потребно знати која храна може да нам помогне, како би избегли жгаравицу.
Препун стомак изазива горушицу
На првом месту треба размислити о количини хране коју уносимо у организам. Ма колико нам храна коју лепо изгледала и пријала нам, треба знати да препун стомак повећава горушицу. Многи због тога при обедовању користе мање тањире како би избегли уношење више хране, него што је потребно. Такође, не треба храну пребрзо уносити у себе и сваки залогај требало би добро сажвакати.
И парадајз изазива горушицу
Храна са високим садржајем масти задржава се дуже у стомаку и што је дуже тамо, већа је вероватноћа да ће бити непријатности. Увек треба обратити пажњу када једемо пржену пилетину или чипс. Уклоните масноћу са меса и живине, а са пилетине скините кожицу, иако је то најлепши и најхрскавији део, јер ипак је то најнездравији део. Овакве измене могу бити довољне да смање горушицу. Парадајз (укључујући салса и маринара сос) и агруми попут поморанџи, грејпа и лимуна, могу изазвати жгаравицу. Сирће, такође, јер рећ је о још једној киселини која је уобичајен састојак прелива за салате и других јела.
Пробајте друго воће и поврће са мање киселине како бисте стомаку дозволили да мало "одмори". Добро је и ограничити количину киселе хране и заменити је нечим другим. На пример, на тестенину треба стављати мање парадајз соса или би оброк могао да изгледа овако - мање меса и више поврћа, у исто време.
Избегавати газирана пића и чоколаду
Одређена пића могу појачати проблем звани горушица. Пића са кофеином (то је и кафа без кофеина) појачавају киселину у желуцу. Алкохол може опустити вентил између једњака и желуца, омогућавајући киселини да лакше изађе. А карбонизација из газираних пића може надути стомак. Сокови од парадајза и цитруса такође садрже киселину. Уколико вас мучи горушица, бирајте пића без мехурића и кофеина, као што су биљни чајеви, млеко и обична вода. Ако баш не можете без кафе онда смањите унос овог напитка на дневном нивоу.
И многима омиљена чоколада може довести до горушице, јер садржи кофеин. Чоколаду никако не треба јести на празан стомак и свакако не у великим количинама. Најбоље је свести је на неколико коцкица дневно и избегавати је после обилних оброка. Поред чоколаде, и љути сосови, бели и црни лук, све то такође може изазвати горушицу.
И мента може бити проблем
Свакако је очекивано да све наведено изазви горушицу, али, многи ће бити изненађени чињеницом да горушицу може изазвати и мента, односно нана. Иако има расхлађујући ефекат и "хладан" укус у устима, и мента може да проузрокује жгаравицу.
Крилца без чилија
Ако сте љубитељ печених пилећих крилаца, а не можете их замислити без чили соса, требало би да се одрекнете овог пикантног умака. Барем ако желите да се решите горушице. Покушајте да сами себи одредите колико љутине ће садржати ваш оброк.
Може помоћи и жвака
Горушицу може да смири жвакаћа гума. Жвакањем жваке након оброка и стварањем пљувачке ствара се и додатна течност. Она помаже у неутралисању киселине и подстиче желудац да брже испразни садржај у танко црево. Али запамтите, избегавајте жвакаће гуме са аромом менте.
Три сата између вечере и одласка на спавање
Без обзира да ли то практикујете у животу, запамтите да не треба отићи на починак одмах након оброка. Оставите барем три сата да прође између вечере и спавања. Вишак килограма такође може довести до жгаравице. Пробајте да оставите и цигарете ако сте пушач. Осим опште користи за здравље, помоћи че вам и да се решите горушице.