Српска нутриционисткиња открила КОЈЕ АЛКОХОЛНО ПИЋЕ ЈЕ НАЈГОРЕ ПИТИ ЗА ВРЕМЕ ПРАЗНИКА - Брзо омамљује, млади га НАЈЧЕШЋЕ конзумирају
Након прославе Нове године, мамурлук постаје неизбежна последица конзумације алкохола. Различите врсте пића могу изазвати различите симптоме мамурлука. Црвено вино, с високим садржајем алкохола, метанола и кверцетина, често резултира јаком главобољом која траје дуже од мамурлука уз друге врсте пића.
Сезона је божићних и новогодишњих журки – доба године када највише пијемо, да бисмо сутрадан пожалили.
Кајемо се и обећавамо и себи и другима да више нећемо пити због мамурлука, који је узрокован реакцијом нашег тела на етанол, токсин, који је главни састојак пића.
![dekoracija](https://www.sd.rs/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2023/12/30/jovana_dekoracija.jpg?itok=CxzN2F8S)
Јована је одушевила све ПРАЗНИЧНОМ "уради сам" ДЕКОРАЦИЈОМ - Унесите НОВОГОДИШЊУ ЧАРОЛИЈУ у кућу ЈЕФТИНО И ЛАКО
![horoskop](https://www.sd.rs/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2023/12/05/387336587_1400783047484218_1015833192194255038_n.jpg?itok=JGVu-WYD)
Последњег дана ОВЕ године велики животни ПОМАК осетиће 2 ХОРОСКОПСКА знака - Стомак и црева су осетљиви па припазите шта једете
Повећан унос алкохола у комбинацији са осталим састојцима може неповољно да се одрази на здравље. А посебну пажњу би требало да обрате сви они који имају поблема са срцем, високим крвним пристиском или дијабетесом.
Па тако, постоје пића која у себи садрже превише шећера или засићених масти, а који додатно утичу на здравствене проблеме.
- Бројна истраживања доводе алкохол у везу са око 60 различитих дијагноза, где се показало да што се више конзумира алкохол, већи је и ризик од развоја болести. Конзумирање алкохола са собом носи бројне здравствене ризике, а само неки од тих ризика су висок крвни притисак, инсулинска резистенција, болести срца и јетре, мождани удар и неке врсте канцера. Осим тога, постоји и потенцијални ризик повећања телесне тежине, зато што алкохол спречава организам да сагорева масти. Дакле, осим што је калоричан, алкохол узрокује и глад, те смањује осећај ситости - рекла је Татјана Поповић, нутрициониста и први сертификовани health coach у Србији.
Црвено вино је најбољи избор
- Црвено вино представља најбољи избор јер садржи антиоксиданс ресвератрол, који штити кардиоваскуларни систем. Предлажем да увек бирате што квалитетније вино - рекла је Татјана.
Који је најгори избор?
- Коктели садрже највећу количину шећера, као и других вештачких састојака. Праве се са шареним сирупима који су веома нездрави, као и у комбинацији са бројним врстама алкохолних пића, са циљем да што брже доведу до осећаја омамљености, тј. пијанства. Најчешће су и најповољнији у кафићима и клубовима, те, иако изузетно нездрави, буду број један избор за већину младих људи - закључује нутриционисткиња.
Србија Danas/Instagram@totallywellness/Ј.Шипчић