НЕ ТРЕБА ИХ ЈЕСТИ СВАКИ ДАН - Ове намирнице спадају у групу ЗДРАВИХ, али у овом случају ЛОШЕ делују на организам
Обратите пажњу!
Конзумација било ког производа у великим количинама може негативно да утиче на опште здравље, било да је у питању вештачки шећер, који је доказано лош, или на пример нека здрава намирница. Због чега треба ограничити здраве намирнице? Зато што један производ, колико год да је здрав, никада неће моћи да обезбеди организму све неопходне хранљиве материје. Због тога је разноврсносна исхрана толико важна. Постоје неке намирнице које многи воле и здраве су, а никако не би требало да се једу сваког дана.
Ево које су то:
Поврће из породице купусара
Поврће је богато антиоксидансима и хранљивим материјама, а нарочито оно попут карфиола, броколија и кеља. Међутим, према научним студијама, њихова прекомерна конзумација може изазвати хипотиреозу, тј. недостатак хормона штитасте жлезде. Ово је посебно важно за особе које узимају хормонску терапију. Ако баш не можете без њих ни дан, савет је да их прво пропржите у тигању или скувате са неким другим намирницама.
Туна
Иако је здрава јер садржи омега 3 масне киселине и знатну количину протеина, туна је богата живом. Прекомерна конзумација може довести до нагомилавања велике количине овог тешког метала у организму који је посебно опасан за децу и труднице. Лекари саветују да не једете туну више од једном недељно.
Суво воће
Суво воће је савршена ужина која даје енергију, нарочито пре тренинга. Међутим, све сушено воће (урме, бруснице, смокве, кајсије, шљиве…) садржи много више шећера од свежег воћа. Будите умерени.
Мусли и житарице
Житарице саме по себи нису проблем, већ оне које су прерађене, а таквих је огромна већина. Тешко је у продаји наћи житарице које не садрже никакав облик шећера. Такође, чак и ако не садрже вештачке шећере, тешко ћете наћи житарице које су од целог зрна. Процес прераде је такав да се одстрањује огроман део хранљвих материја.
Парадајз из конзерве
Главни проблем свих конзервираних намирница је што сама конзерва, у којој се производ чува, може да садржи остатке смоластих материја које садрже синтетички естроген бисфенол-А. Научници су одавно идентификовали његову улогу у настанку многих болести – од проблема са репродуктивним системом до срчаних обољења, дијабетеса и гојазности. Поједине студије су откриле да синтетички естроген може негативно да утиче на плодност.