НЕМА ПРАВИЛНЕ ИСХРАНЕ БЕЗ ЊИХ: Ове намирнице јачају имунитет, ШТИТЕ ЈЕТРУ И СРЦЕ и покрећу метаболичке функције
Нема избалансиране исхране без њих...
Бројне научне и медицинске студије потврђују значај омега-3 за људско тело. Ове масне киселине брину о нашем здрављу, одржавају нормално функционисање организма и смањују ризик од обољења. Редовна конзумација омега-3 масних киселина умањује ризик од кардиоваскуларних болести, обољења јетре, бубрега, органа вида и нервног система. Значајне су за трудноћу, као и метаболичне функције у телу и здравља костију, смањују упалне процесе и јачају имунитет.
Дневни унос омега 3 масних киселина зависи од физиолошких података, здравственог стања, старости и пола особе. Стопа се значајно разликује код деце и трудница. Најбоље је о дози потребних омега 3 консултовати се са лекаром.
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2021/10/11/untitled_design_73.jpg?itok=Px_p2yZb)
Ову НАМИРНИЦУ користи Новак Ђоковић за ЈАК ИМУНИТЕТ: Одлична је за крвну слику, штити нерве и вид
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2020/10/22/profimedia-0317283454.jpg?itok=3oaUURK5)
ШКОРПИЈА ПУЦА ОД БЕСА, БИКА САБОТИРАЈУ НА ПОСЛУ: Ове хороскопске знаке данас чека ПАКАО према хороскопу
Где пронаћи омега-3 масне киселине?
Да бисте добили дневну количину масних киселина, неопходна је правилна исхрана и конзумирање намирница које су богате овим киселинама.
Ове три намирнице их садрже:
Морска риба и плодови мора дефинитивно су најбогатији са омега 3. У њима се налазе активне компоненте омега-3, које тело брзо апсорбује и доносе максималну корист. Најзначајнији удео омега 3 свакакос е налази у рибљем уљу. Важно је да риба и плодови мора буде квалитетни, а стручњаци као најбољи извор омега 3 издвајају бакалар, сардине, остриге, инћуне, лосос и харингу.
Друга по заступљености масна киселина је биљни производ - лан. Његово семе и уље су корисни за имунолошки систем и здравље.
Одређене врсте морских алги су такође богате омега 3 масним киселинама. Ово су оптималне намирнице за вегане или оне који не воле рибу. На основи алги често се праве посебни витамински комплекси. Њихова корисна својства нису инфериорна у односу на квалитет масних киселина у другим производима. Алге су такође производе уље које је богато ликопеном и омега 3 масним киселинама Помаже у брзом варењу хране и уклањају токсине из тела.
Омега-3 је неопходан за правилно функционисање целог тела, за добро ментално и физичко здравље. Зато не заборавите да укључите рибу, лан и алге у исхрану.
Ораси и семенке конопље такође су богати омега-3. Соја има високу концентрацију здравих масти, а по уделу омега 3 издвајају се и чиа семенке.